2p

Jól jártak azok a nyugdíj-megtakarítók, akik nem pánikoltak be. 

Az Azénpénzem.hu számításai szerint a nyugdíjpénzek döntő része 20 százalék vagy e feletti hozammal hízott 2023-ban, így ledolgozva a 2022-es csúnya veszteségeket.

A szakportál cikkében emlékeztet, alig egy évvel ezelőtt még nyugtatni kellett az önkéntes nyugdíjpénztárakban takarékoskodókat, hogy ne engedjenek a késztetésnek, és ne nyúljanak a nyugdíj-megtakarításaikhoz, az elszálló infláció és a kötvényhozamok emelkedése mínuszokba taszította ugyanis a hozamokat.

A cikk kiemeli, a mintegy 1,1 millió pénztártag döntő többsége azzal szembesült, hogy befizetései ellenére a nyugdíj-megtakarítása kevesebbet ért 2022 végén, mint egy évvel korábban, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagosan -6,80 százalékos nettó hozamot értek el.

Jól megy a spórolás. Fotó: Pexels
Jól megy a spórolás. Fotó: Pexels

A portál hangsúlyozza, ugyanakkor már 2023 elején látni lehetett, hogy elérkezett a kötvényhozamok esése, ami szép nyereséggel kecsegtetett 2023-ra. (Ilyenkor a kötvények árfolyama nő, így termelve nyereséget.) Hozzátették, bár a decemberi infláció mértékét csak a héten teszi közzé a KSH, az MNB várakozásai szerint a decemberi 12 havi pénzromlás üteme a novemberi 7,9 százalék után tovább csökken, az éves átlagos infláció pedig 2023-ban 17,6 -17,7 százalék körül alakulhat – az önkéntes nyugdíjpénztárak portfólióinak döntő többsége és a magánnyugdíjpénztárak is ennél is magasabb hozamokat értek el. Az Azénpénzem.hu az elérhető árfolyamadatok alapján kiszámolta, hogyan fialt a nyugdíjpénz, a szakportál cikkében elérhető táblázat szerint a legtöbb portfolió 20 százalék körüli, vagy e feletti hozamot ért el.

A magánnyugdíjak is szépen teljesítettek

Az elemzés hozzáteszi, a magánnyugdíjpénztárak az önkénteseknél is jobban teljesítettek. Mint írták, a jelenleg még négy pénztár 12 portfóliója közül mindössze három hozama maradt 20 százalék alatt, a többi felette teljesített. Kiemelték, az egyes portfolióknak nemcsak sikerült ledolgozniuk a 2022-es veszteségeket, hanem azon felül is többlethozamot értek el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!