TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Lázár János mellett a párt sorsára is hatással lesz a független jelölt győzelme.

Cikkünk írásakor még nem álltak rendelkezésre a végleges adatok, de közel 100 százalékos feldolgozottság mellett már biztosan kijelenthető, hogy függetlenként induló, de az ellenzéki pártok támogatását élvező jelölt, Márki-Zay Péter nyerte a választást, a fideszes Hegedűs Zoltánnal szemben (a harmadik jelölt, Hernádi Gyula nem tudott érdemben beleszólni a küzdelembe). Márki-Zay több mint 3400 vokssal kapott többet, mint Hegedűs, tehát sok kérdés nem maradt.

Gondban lehet Lázár János Gondban lehet Lázár János

A helyi választásnak több okból is országos jelentősége volt. Egyrészt ez Lázár János körzete, a Miniszterelnökséget vezető miniszter itt volt polgármester a kétezres évek közepén, és az országgyűlési mandátumát is itt nyerte meg. Lázár erős ember a kormányban, ugyanakkor köztudott, hogy voltak, vannak konfliktusai a párt más befolyásos embereivel. Például Rogán Antallal, aki a hírek szerint a mostani időközi választás során sem próbált meg maximális segítséget nyújtani kommunikációs fronton Lázárnak és hódmezővásárhelyi csapatának.

Lázárnak ez a választás személyes ügy is lehetett, hiszen "helyben" verték meg az általa támogatott jelöltet. Ez akár politikai karrierjére is hatással lehet egyes elemzői vélemények szerint. Az utóbbi időben több jel is arra utalt, hogy Lázár körül megint kezd elfogyni a levegő, mint néhány éve, amikor Rogán kormányba kerülése miatt kellett státuszharcot vívnia. Most, hogy kiderült, szűkebb pátriájában is le lehet győzni a pártját, a sérthetetlenség mítosza is gyengül vele kapcsolatban.

Fontos ez a választási eredmény abból a szempontból is, hogy bebizonyosodott, az ellenzéki pártok együttműködése, egy közös jelölt állítása a legkeményebb fideszes körzetekben is eredményre vezethet. Április 8.-án országgyűlési választást tartanak, és a mai választás felértékeli a kooperáció értékét.

Érdekes lesz megfigyelni az előttünk álló hetekben, hogyan reagál a kormányzati kommunikáció a hódmezővásárhelyi szavazással előállt helyzetre. Még szorosabbra húzzák a gyeplőt, azaz tovább sulykolják a migránsveszélyre, a Soros-tervre alapozott propagandát, vagy mérsékeltebb hangvételre váltanak. Az előbbi azért lehet baklövés, mert pont Hódmezővásárhely az a térség, ahol a bevándorlás, a határ illegális átlépése nem egy szimpla hír a televízióban, hanem saját tapasztalati lehetnek erről a helyi lakosoknak. Ennek ellenére nem sikerült megnyernie a jobboldalnak ezt a választást. Ez tehát egy intő jel lehet, hogy túltolhatták a kampányt, az már vagy nem érinti meg az embereket, vagy egyenesen kontraproduktív.

Természetesen ez "csak" egy helyi választás volt, ahol a város lakóinak személyes élményei, tapasztalásai döntötték el a versenyt. Ide kell értenünk az országos politikát jelenleg meghatározó bevándorlási tematika mellett a hódmezővásárhelyi viszonyokat, azt, hogy a Fidesz egyre keményebb hatalomgyakorlási technikája mennyire volt riasztó a polgárok számára. Ha ez általános érzület szerte az országban, akkor ezen is változtatnia kell a Fidesznek, mert az ellenzéket támogató protest szavazatokban ölthet testet az ellenérzés április elején. Az is tisztázásra vár továbbá, hogy egyes, a párthoz, illetve a kormány egyes tagjaihoz köthető személyek gátlástalan gazdagodása mennyire irritáló a szavazók szemében.

Nagyon úgy fest, nem sok szabad hétvégéje lesz a kormányzati kommunikációnak áprilisig.Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.