<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A szenvedélybetegekkel foglalkozó pszichiáterek úgy látják, hogy a járvány második hulláma alatt fokozódni fog a mentális problémával, függőséggel, szerhasználattal orvoshoz fordulók száma; a legveszélyeztetettebb foglalkozási csoportot ráadásul a fehérgallérosok alkotják.

A cikk eredetileg laptársunk, az eletforma.hu oldalán jelent meg

A Covid-19 a maga halálos következményeivel még súlyosabbá tesz egy már korábban is létező „járványt” - a kábítószer fogyasztás járványát.

Fotó:pixabay.com
Fotó:pixabay.com

Az áldozatok között ráadásul olyanokat találunk nagy számban, akikről a társadalmi vélekedés ezt a fajta deviáns viselkedést nem nagyon várná el: a fehérgallérosok népes táborát - írja a Guardian.

A karantén alatt sorra szűntek meg azok a munkahelyek, így a pénzügyi szektorban, a médiában, a biztosítási szektorban, vagy az értékesítés területén, bíróságokon, ügyvédi irodákban, ahol nagy számban foglalkoztattak fehérgalléros szakembereket.

Hatalmasat zuhant a foglalkoztatás az USA-ban, az amerikai Munkaügyi Hivatal adatai szerint február óta egyedül az üzleti élet területén és a szolgáltatási ágazatban 1,5 millió munkahely szűnt meg, a vendéglátás 4,1 milliót veszített; az oktatásban és az egészségügyben pedig 1,2 millió emberrel kevesebben dolgoznak, mint korábban.

Az ügyvédek különösen kiszolgáltatottak, közöttük igen magas azok aránya, akik depresszióval és szorongással küzdenek, az alkoholizmus és a szerhasználat pedig igen elterjedt körükben.

A New York-i ügyvédeknek tartottak a közelmúltban egy olyan webszemináriumot, amelyben a szerhasználatról és a mentális egészségről volt szó. Általában egy ilyen webinárium mintegy 100 ügyvédet szokott megmozgatni" - mondja Eileen Travis, a program ügyvezető igazgatója, most viszont 700-an vettek részt rajta. "Óriási a bizonytalanság" - mondja Travis.

Május végén a Kentucky Ügyvédi Segélyprogram is webszemináriumot tartott 'A szorongás és jólét kezelése, áttérés az az új normalitásba" címmel. A program során lehetőségük volt az ügyvédeknek arra, hogy névtelenül tegyenek fel kérdéseket. "A járvány előtt körülbelül 50 ügyvéd jelent meg, a mostani alkalommal viszont, több mint 500-an vettek részt a rendezvényen. Ez őrület." - mondta a programot irányító Yvette Hourigan.

Nina Vasan, a Stanfordi Egyetem Orvostudományi Karának pszichiátriai klinikájának adjunktusa és a Szilícium-völgyi Pszichiátria pszichiátere azt állítja, hogy ügyfelei, akik a legmagasabb státuszú emberek közé tartoznak, műszaki szakemberek, vállalkozók, ügyvédek és befektetési bankárok, olyan módon küzdenek a mostani nehéz helyzetben, amilyet ő még nem látott. Az elszigeteltség, a bizonytalanság és a kontroll teljes hiánya egy olyan mixtúra, amely a depresszió, a szorongás, a drogfogyasztás és a túlzott alkoholfogyasztás szempontjából a lehető „legjobb” együtt állást jelenti. 

A Baltimore-i Egyetem legutóbbi felmérése azt mutatja, hogy a kábítószer-túladagolások száma a járvány alatt jelentősen megnőtt, a karanténintézkedések március közepi bevezetése óta 18 százalékos növekedés volt tapasztalható. Ennek részben az lehet a magyarázata, hogy a feketén vásárolt drogok jóval erősebbek, mint amit korábban a szerhasználók megszoktak.

Bár az opioid receptek száma folyamatosan csökken, a túladagolás egyre növekszik. Ennek oka az, hogy az illegálisan beszerzett opioidokat és más drogokat (beleértve a kokaint, a metamfetamint és a benzodiazepineket) a szintetikus opioid fentanillal ütik fel, amely már csekély mennyiségben is végzetes lehet.

Azok számára, akik a járvány alatt kívántak megszabadulni káros szenvedélyüktől, ez az időszak különösen nehéznek bizonyult. Az izoláció és az emberi kapcsolatok hiánya gyakran vezetett túlzott szerhasználathoz, és így túladagoláshoz.

Azok, akik évekig jártak iskolába, hogy megszerezzék a legmagasabb MBA, MD, PhD fokozatot, akiknek az identitásuk egyik legfőbb eleme a szakmai előrejutás, a karrier, azok számára egzisztenciális válságot okozott a világjárvány, hiszen ezzel megkérdőjeleződött helyük a világban.

A szenvedélybetegekkel foglalkozó pszichiáterek úgy látják, hogy a járvány második hulláma alatt fokozódni fog a mentális problémával, függőséggel orvoshoz fordulók száma; a magyarázat viszonylag kézenfekvő: az őszi, téli időszak egyébként is kedvez a depresszió kialakulásának.

Az ilyen típusú egészségügyi problémával azonban nemcsak az ügyvédek, az értékesítők és a befektetési bankárok, hanem az egészségügyi szakemberek is orvoshoz fognak fordulni, hiszen a nyomás rajtuk is nőni fog.