<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Múlt héten még arról beszélt, hogy nem lesz ellátási hiány - tegnap este erre hivatkozva törölte el a hatósági üzemanyagárakat. Akkor most kinek higgyünk?

Múlt pénteken Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában megnyugtatta az ország népét az orosz olajra december 5-én bevezetendő uniós szankciók kapcsán.

"A legkomolyabb része a szankcióknak most, ahogy’ Ön is mondta, december 5-én lép hatályba. Azt is mondhatnám, hogy a majom most ugrik bele a vízbe. Ez meg fogja nehezíteni az európai gazdaság működését. Ugye, Magyarországnak azt sikerült elérnie, hogy miután ránk a szankciós tiltás nem vonatkozik, ezért Magyarország hozhat be Oroszországból olajat. Tehát attól nem kell tartanunk, hogy ellátási hiány lépne föl"

- jelentette ugyanis ki magabiztosan Törőcsik Zsolt kérdésére válaszolva.

Ehhez képest tegnap este Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt is elsősorban az ellátás biztonságának veszélybe kerülésével indokolta az üzemanyagársapkák eltörlését.

És nemcsak ők. Az erről szóló 494/2022. (XII. 6.) jelzéső kormányrendelet Orbán Viktor aláírásával jelent meg tegnap este a Magyar Közlönyben, és a rendelet indoklása így szól:

"A Kormány tekintettel arra, hogy hatályba léptek a kőolajszállításra vonatkozó uniós szankciók, amelyek hatásai az ellátásbiztonságot veszélyeztetik [...] a következőket rendeli el:"

Tehát ezek szerint december 2-án, azaz öt nappal ezelőtt Orbán Viktor még nem tartott az ellátás biztonságának veszélybe kerülésétől, de a három nappal később életbe lépett, ám Magyarországra nem vonatkozó uniós szankciók kevesebb mint 48 óra alatt teljesen felülírták a terveit.

Most már csak az a kérdés, legközelebb hány napig tekinthetjük érvényesnek a miniszterelnök szavait. (Az ellentmondásra laptársunk, a Privátbankár külpolitikai szakértője, Káncz Csaba hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán.)

https://miniszterelnok.hu/orban-viktor-interjuja-a-kossuth-radio-jo-reggelt-magyarorszag-cimu-musoraban-33/