4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

A miniszterelnök óriási pénzosztást harangozott be, ám úgy tűnik, hogy az eddig preferált nagycsaládosok most csúnyán pórul járnak. Ha úgy valósulnak meg a tervek, ahogy arról Orbán Viktor szerdán beszélt, akkor gyakorlatilag semmit nem kapnak. Az új kegyeltek az egy gyermeket nevelők lettek?

Az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót 2022 elején – javasolta Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság üzleti napilap konferenciáján szerdán Budapesten.

A kormányfő kiemelte: a gyereket nevelő családokat megviselte a koronavírus-járvány miatti válság. Ezért, ha sikerül elérni Magyarországon az 5,5 százalékos GDP növekedést, a miniszterelnök azt javasolja a kormánynak, hogy a gyermeket nevelő szülőknek 2022 év elején adják vissza azt az személyi jövedelemadót, amit 2021-ben befizettek a költségvetésbe.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyarország újraindításáról szervezett konferencián 2021. június 9-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyarország újraindításáról szervezett konferencián 2021. június 9-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ha valaki azt gondolja, hogy megint a nagycsaládosok kedvére tesz a kormány, az nagyot téved. Úgy tűnik, az ő "megvásárlásukat" a családi adókedvezménnyel, a magasabb összegű csok-kal, vagy éppen a nagycsaládos autóvásárlási programmal kipipálták.

Ezúttal a három vagy több gyerekesek vélhetőleg hoppon maradnak, a nyertesek pedig az egy gyereket nevelő magas keresetű párok lesznek. A családi adókedvezmény miatt ugyanis a nagycsaládosok jelenleg relatív kis összeget fizetnek be személyi jövedelemadóként a költségvetésbe, így elvileg kevés is fog nekik visszajárni.

Minél alacsonyabb valakinek a jövedelme, annál kisebb összeget fizet szja-ként. Ahogy az a bérkalkulátorunk segítségével is ellenőrizhető, három gyermek esetén az átlagbérig (amely a KSH legutóbb publikált adatai szerint 423706 forint) egy kereső esetén – a családi adókedvezmény miatt - nem kell adót fizetni, sőt járulékot sem. Amennyiben két kereső van a családban, akkor már a háromgyermekesek is jobban járnak az új javaslattal, hiszen nagyjából 660 ezer forint összjövedelem felett már fizetnek szja-t és TB-járulékot is.

Hasonlóképpen levezethető, hogy egy kereső és két gyerek esetén is csak magasabb jövedelem esetén jár majd a most beharangozott pénzügyi segítség. Ha egy kétgyerekes családban mindkét szülőnek van keresete, akkor kapnak majd pénzt a miniszterelnök által beharangozottak alapján. Kétkeresős családoknál mind az egy, mind a két gyermeket nevelők jól járnak majd. Orbán Viktor bejelentése alapján egyértelműen az egy gyermeket nevelők járnak jól, hiszen ők már egy keresetnél a diplomás minimálbér esetén is visszatérítésre lesznek jogosultak. A kétkeresős egy gyermeket nevelő családok járhatnak messze a legjobban, nekik ugyanis 1,4 millió forint körüli összeg üti majd a markukat.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy nagyon sokan, akik rossz helyzetbe kerültek, azért kellett, hogy nehézségekkel nézzenek szembe, mert elvesztették a munkájukat. Amennyiben ilyen okok miatt a család jövedelme csökkent, akkor a 2020-as évre kevesebb, vagy akár nulla összegű adót fizettek be, tehát pont azok, akinek Orbán Viktor segítséget ígért, nem igazán fognak támogatást kapni.

Ha összevetjük a miniszterelnök által beharangozott célokat és a bejelentés tartalmát, akkor azt kell megállapítani, hogy bár üdvözlendő a szándék, a megvalósítás során érdemes lenne még finomítani a szabályozáson. Amennyiben itt nem csak arról van szó, hogy a kormány szeretne szavazatokat vásárolni, hanem a válság által sújtott családoknak valóban anyagi segítséget szeretne nyújtani, akkor a befizetett adó helyett az adókedvezmény előtti adófizetést lenne érdemes figyelembe venni. Az pedig már a non plus ultra kategória lenne, ha nem a válság és munkanélküliség sújtotta 2020-as évi számok alapján járna a visszatérítés, hanem például a családosok 2018-2020 között választhatnának egy évet, amelynek befizetését szeretnék visszakapni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.