2p

A vízügy, amely amúgy nem is hatóság, nem tűri tovább az illegális vízfoglalásokat, Balatonmáriafürdőn az emberei bontják az illegális stégeket, és flexszel vágják le a stégekre rakott kapukat.

Lakossági bejelentések nyomán megjelentek a vízügy emberei, szedik le a kapukat a stégekről, és megkezdték több illegális bejáró elbontását is a tóparton– jelezték a hirbalaton.hu olvasói. Balatonfenyves határától kezdve, nyugatra haladva, egyelőre csak az állami tulajdonú partszakaszokon végzik a munkát – mondta Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere.

stégek kapuval lezárását kormányrendelet tiltja. Ha közösségi partszakaszhoz kapcsolódó stégről van szó, mivel a tómeder is állami tulajdon, nem zárható le a stég. Ha magánterületen létesül szabályosan bejáró, arra nem kell kapu, hiszen már a területre sem mehet be bárki.

Ami engedély nélküli, annak flex a sorsa. Fotó: Depositphotos
Ami engedély nélküli, annak flex a sorsa. Fotó: Depositphotos

A polgármester tudomása szerint, ahol szerepel név az engedély nélküli stégeken, ott a tulajdonosokat megpróbálják elérni, hogy maguk bontsák el, számolják fel a bejárókat, vagy ha arra van lehetőség – főleg a vízben lévő víziállsoknál –, szerezzenek rá engedélyt. Különben ki kell fizetniük az elbontatást, ami több százezer forint is lehet.

Galácz György 33 éve dolgozik a település élén alpolgármesterként, majd polgármesterként, de eddig nem tett egy hatóság sem érdemben lépéseket az illegális stégek felszámolása ellen, ezért azok egyre szaporodtak. Az önkormányzat felmérése szerint Balatonmáriafürdő mintegy 7-8 kilométeres partszakaszán már 120 illegális bejáróstég található. Galácz György szerint már a régi tervekben is szereplő 2-3 közösségi stég azért nem épült még meg, mert a sokszor nádasokat rongáló illegális bejárók miatt egyelőre nincs rá igény.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!