<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Erről is véleményt mondott egy interjúban Kovács László, az MVI elnöke.

2023. július 1-jéig kötelező adatszolgáltatást kell adniuk a vendéglátósoknak, akik ezt nem teszik, azokat megbüntetheti a hatóság. Csaknem 20 ezer vendéglátóipari egység érintett e területen, köztük több száz balatoni hely. A balatoni büfések különösen veszélyben vannak, ugyanis sokan közülük még mindig nem használnak digitális eszközöket, írja laptársunk, a Turizmus Online.

Egy friss felmérés szerint a válaszadók csaknem fele nem rendelkezik NTAK-kompatibilis megoldással (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ). Jelenleg ötvenhárom olyan szoftver létezik, ami alkalmas lehet az NTAK számára.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) a lapnak azt mondta: abban ne reménykedjen senki, hogy a kétszeri halasztás után ismét arrébb tolják meg a rendelet hatályba lépését, tehát július 1-től itt mindenkinek kell az NTAK-nak jelentenie. Az nem kifogás ugyanis, véli a szakértő, hogy sokan nem voltak elég gyorsak. Tudomásul kell venni, van egy kormányhatározat, amit végrehajtanak.

Még bő egy hónapjuk van a vendéglátósoknak a kötelező adatszolgáltatásig. Fotó: Mester Nándor
Még bő egy hónapjuk van a vendéglátósoknak a kötelező adatszolgáltatásig. Fotó: Mester Nándor

Arra a kérdésre, miszerint igaz-e az a jóslat, hogy sokan lehúzzák majd ennek következtében a rolót, Kovács László azt válaszolta, azért ez így egyértelműen nem jelenthető ki. Hiszen, tette hozzá, ma a vendéglátósok száma Magyarországon úgy 20 ezerre tehető, amelynek 90 százaléka mikrovállalkozás, azaz úgy nagyjából 18 ezer vállalkozás esetén 1-10 fő az alkalmazottak száma, nem több. Magyarán nincs szakképzett IT-szakember a cégnél, és ezek a kisvállalkozások nem rendelkeznek számítógéprendszerrel.

A határozat betartása érdekében kell minimum egy tablet (minimum 100 ezres többletkiadást eredményezve), amire fel kell telepíteni a programot, és szerencsés esetben ezt a tabletet össze kell kötni az online pénztárgéppel, hogy egyetlen lépésben el tudja küldeni a vendéglátós a NAV felé az adatot és az NTAK-kötelezettségnek is eleget tegyen.

A teljes cikket a Turizmus Online-on olvashatják.