2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Mol-csoport eladja 39 szlovéniai benzinkútját, hogy eleget tegyen az OMV Slovenija 92,25 százalékos részesedésének átvételéhez szükséges uniós jóváhagyás feltételeinek - közölte az INA.

Az INA horvát olajipari vállalat és a Mol Nyrt. tavaly megállapodott az OMV Slovenija többségi részesedésének felvásárlásáról. A tájékoztatás szerint a Mol március 9-én 39 szlovéniai benzinkútra kötött adásvételi szerződést a Shell-lel.

A közlemény szerint ez az egyik kulcsfontosságú pontja annak, hogy az Európai Bizottság (EB) kedvező döntést hozzon az OMV Slovenija Mol által kezdeményezett felvásárlásáról. A Mol-csoport a lépéssel megerősíti elkötelezettségét a piaci versenyképességre vonatkozó, EB által támasztott valamennyi követelmény teljesítése mellett, és kifejezi készségét az átvételi folyamat lezárására a következő hónapokban.

39 kutat elad a Mol, hogy 120-at megvehessen. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
39 kutat elad a Mol, hogy 120-at megvehessen. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az OMV Slovenija 120 töltőállomásból álló kiskereskedelmi hálózatával az ország második legnagyobb üzemagyag-forgalmazója, amely három különböző márkanév alatt működik: OMV, Euro Truck és Avanti/DISKONT. Az INA jelenleg 7,75 százalékos részesedéssel rendelkezik az OMV Slovenijaban, a Mollal kötött szerződés értelmében pedig részesedését 33 százalékra növeli.

A Mol közleményében megerősítette a tranzakció részleteit, és egyebek mellett azt írta, az OMV Slovenija üzletág megvásárlása erősíti a versenyképességet a szlovén piacon, tekintettel arra, hogy a Mol-csoport teljes termelési, logisztikai és feldolgozó kapacitását a jelenleginél nagyobb mértékben lehet majd hasznosítani a tágabb régióban. A Mol a regionális piacon a kőolajtermékek egyik vezető független beszállítója, minekután sikeresen irányítja és fejleszti a teljes logisztikai láncot - tették hozzá.

Az ügylet lebonyolítása alatt az összes benzinkút - beleértve a 39-et is - változatlanul üzemel. A Mol Shell-lel kötött megállapodása alapján az eladott töltőállomások dolgozóinak munkaviszonya a tranzakció lebonyolítását követően is folytatódik.

A Mol-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint csaknem 2500 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. A Mol-csoport üzemanyag-kiskereskedelmi szegmense piacvezető a legtöbb országban, ahol működik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!