<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kormánytól várnak sürgős segítséget.

A bérek kritikus feltorlódásától, a bérrendszer gyors és totális összeomlásától tart a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó Vasutasok Szakszervezete, valamint a Közúti Közlekedési Szakszervezet. A minimálbér drasztikus emelése miatt kialakult bérfeszültség feloldására az érdekvédők a kormánytól kérnek pénzügyi segítséget. A bértorlódás miatt pattanásig feszült helyzet a szolgáltatás biztonságát is veszélybe sodorhatja – olvasható a két szervezet közös közleményében.

A Volánnál is súlyosbodott a bérhelyzet (fotó: MTI)A Volánnál is súlyosbodott a bérhelyzet (fotó: MTI)

A nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszternek, Máger Andreának, valamint Fónagy János államtitkárnak írt levélben kér sürgős segítséget a MÁV-Volán-csoportnál működő két szakszervezet, miután a minimálbér drasztikus megemelésének következtében kritikus bérfeszültség alakult ki az ország legnagyobb állami vállalatcsoportjánál.

A 200 ezer forintra korrigált minimálbér a cégcsoportnál 2021-ben megkötött 10 százalékos emelésről szóló bérmegállapodást olyan mértékben írja felül, hogy az a bérrendszer totális összeomláshoz vezethet. Ez a munkavállalók elvándorlását okozhatja, amely viszont veszélybe sodorja a szolgáltatás biztonságát – szögezi le közleményében a Vasutasok Szakszervezete. 

A VSZ elnöke, Meleg János úgy vélte, a tulajdonosnak – vagyis a kormánynak – sürgősen és mélyen bele kell nyúlnia a zsebébe, hogy a korábbi megállapodástól függetlenül további pénzügyi segítséget nyújtson. A vállalatcsoportnál ugyanis csak így kerülhetik el a hosszú évek alatt kialakított és megőrzött bérrendszer összeomlását. A bérek váratlan és drámai feltorlódásának kockázatával – úgy tűnik – nem számolt a kormány, ezért most azonnali mentőövre van szükség – magyarázta az elnök a vasutasoknál kialakult helyzetet.

A VSZ azt kéri a kormánytól, hogy sürgősen kompenzálja a bérmegállapodásban foglalt 2022. évi 10 százalékos bérfejlesztés és a csaknem 20 százalékos 2022. évi minimálbéremelés közötti különbséget, s ezzel biztosítson esélyt további bérfejlesztésre az alsóbb – de a minimálbér feletti – fizetési osztályokban. Ennek kivitelezésére  a VSZ azt javasolja, hogy a 4 százalékos munkáltatói járulékcsökkentésből adódó megtakarítást a munkáltató fordítsa bérfejlesztésre.

A már egy ideje a MÁV-csoportba integrált Volánbusz munkavállalóiért nagy verseny folyik a főváros és több megyei jogú város között is, amelyekben – a hírek szerint – még a 10 százalékot is jelentősen meghaladó bérfejlesztés várható. Ez kecsegtető ajánlat lehet az esetleg elmaradt bérezésű Volánbusz járművezetői számára. A buszsofőröknek a több pénz reményében való
elvándorlása egyértelműen veszélyeztetné a Volánbusz működésének a biztonságát – hívja fel a figyelmet bértorlódás miatt a buszos ágazatban kialakult kritikus helyzetre a közleményt szintén jegyző KKSZ.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.