3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormánytól várnak sürgős segítséget.

A bérek kritikus feltorlódásától, a bérrendszer gyors és totális összeomlásától tart a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó Vasutasok Szakszervezete, valamint a Közúti Közlekedési Szakszervezet. A minimálbér drasztikus emelése miatt kialakult bérfeszültség feloldására az érdekvédők a kormánytól kérnek pénzügyi segítséget. A bértorlódás miatt pattanásig feszült helyzet a szolgáltatás biztonságát is veszélybe sodorhatja – olvasható a két szervezet közös közleményében.

A Volánnál is súlyosbodott a bérhelyzet (fotó: MTI)
A Volánnál is súlyosbodott a bérhelyzet (fotó: MTI)

A nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszternek, Máger Andreának, valamint Fónagy János államtitkárnak írt levélben kér sürgős segítséget a MÁV-Volán-csoportnál működő két szakszervezet, miután a minimálbér drasztikus megemelésének következtében kritikus bérfeszültség alakult ki az ország legnagyobb állami vállalatcsoportjánál.

A 200 ezer forintra korrigált minimálbér a cégcsoportnál 2021-ben megkötött 10 százalékos emelésről szóló bérmegállapodást olyan mértékben írja felül, hogy az a bérrendszer totális összeomláshoz vezethet. Ez a munkavállalók elvándorlását okozhatja, amely viszont veszélybe sodorja a szolgáltatás biztonságát – szögezi le közleményében a Vasutasok Szakszervezete. 

A VSZ elnöke, Meleg János úgy vélte, a tulajdonosnak – vagyis a kormánynak – sürgősen és mélyen bele kell nyúlnia a zsebébe, hogy a korábbi megállapodástól függetlenül további pénzügyi segítséget nyújtson. A vállalatcsoportnál ugyanis csak így kerülhetik el a hosszú évek alatt kialakított és megőrzött bérrendszer összeomlását. A bérek váratlan és drámai feltorlódásának kockázatával – úgy tűnik – nem számolt a kormány, ezért most azonnali mentőövre van szükség – magyarázta az elnök a vasutasoknál kialakult helyzetet.

A VSZ azt kéri a kormánytól, hogy sürgősen kompenzálja a bérmegállapodásban foglalt 2022. évi 10 százalékos bérfejlesztés és a csaknem 20 százalékos 2022. évi minimálbéremelés közötti különbséget, s ezzel biztosítson esélyt további bérfejlesztésre az alsóbb – de a minimálbér feletti – fizetési osztályokban. Ennek kivitelezésére  a VSZ azt javasolja, hogy a 4 százalékos munkáltatói járulékcsökkentésből adódó megtakarítást a munkáltató fordítsa bérfejlesztésre.

A már egy ideje a MÁV-csoportba integrált Volánbusz munkavállalóiért nagy verseny folyik a főváros és több megyei jogú város között is, amelyekben – a hírek szerint – még a 10 százalékot is jelentősen meghaladó bérfejlesztés várható. Ez kecsegtető ajánlat lehet az esetleg elmaradt bérezésű Volánbusz járművezetői számára. A buszsofőröknek a több pénz reményében való
elvándorlása egyértelműen veszélyeztetné a Volánbusz működésének a biztonságát – hívja fel a figyelmet bértorlódás miatt a buszos ágazatban kialakult kritikus helyzetre a közleményt szintén jegyző KKSZ.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!