1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mintegy 10 milliárd forint beruházással évi 13 millió négyzetméter gipszkarton lap előállítására alkalmas gyárat épít Halmajugrán a Rigips Hungária Gipszkarton Kft. - jelentette be Földi Tamás ügyvezető csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A beruházáshoz a tőkét a magyar cég francia anyavállalata a Saint-Gobain Group (SGG) biztosítja. A gyár építése elkezdődött és jövő év szeptemberében lesz kész. Az üzem 65 embernek ad munkát, ebből 20 mérnök, 45 fizikai dolgozó lesz.

A magyar piacon évi 22 millió négyzetméter gipszkarton fogy, ennek mintegy 45 százalékát adja a Rigips Hungária, évi 7 milliárd forint értékben. Az új gyár13 millió négyzetméteres termelésének egy részét a szomszédos országokba szállítják.

A termeléshez a gipsz a gyárral szomszédos Mátrai Erőműből érkezik. Az erőmű füstgázát mészkőliszt függönyön vezetik át tisztítási céllal, közben a mészkő kalcium-szulfáttá, azaz gipsszé alakul. A gipszből még az erűműben kivonják a nehézfémeket és az oldható sókat, így az tisztább, mint a természetes alapanyag.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!