Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Tavaly január-novemberben 3,6 százalékkal nőtt a reálkereset. Az átlagos magyar nettó fizetés 109 ezer 800 forint volt, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

168 ezer a bruttónk, 110 a nettónk

A reálkereset 2005 január-november között 6,5 százalékkal javult a fogyasztóiár-index 3,6 százalékos növekedésével számolva. A legalább öt dolgozót foglalkoztató vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2,78 ezer volt, csaknem annyi, mint egy évvel korábban.

Hat-nyolc százalékkal nőtt a bér

A KSH adatai szerint 2006 első tizenegy hónapjában a költségvetési szférában 2,1 százalékkal dolgoztak kevesebben, mint egy évvel korábban, a versenyszférában viszont 0,6 százalékkal nőtt a létszám. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó 168,5 ezer forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 159,1 ezer forintot kerestek a fenti időszakban. A költségvetési szervezetek munkavállalóinak bruttó átlagkeresete 192,5 ezer forint volt.

A versenyszférában dolgozók bruttó átlagkeresete 2006. január-novemberben 8,6, a költségvetési szférában dolgozóké 6,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, ez nemzetgazdasági szinten 7,7 százalékos növekedést jelent. A nettó keresetek átlagosan 7,4 százalékkal, a költségvetés területén 6,3 százalékkal, a versenyszférában 8,2 százalékkal emelkedtek.

142 ezret keresnek a szellemi munkát végzők

Az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék szeptembertől érvényes emelése miatt az év utolsó hónapjaiban a nettó kereset dinamikája mérséklődött. Novemberben a nettó keresetek 3,8 százalékkal haladták meg az előző évi szintet.

A január-novemberi nemzetgazdasági átlagos nettó átlagkereset 109,8 ezer forint volt, ezen belül a fizikai foglakozásúaké 81,5 ezer forint, a szellemi foglalkozásúaké 142,2 ezer forint. A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 177,4 ezer forintot tett ki, ami 7,9 százalékkal magasabb az előző év január-novemberinél. A munkajövedelem kereseten felüli része 2006. január-novemberben átlagosan öt százalék volt.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.