TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A felcsúti focicsapatot működtető gazdasági társaság ahogy 2013-at, úgy 2014-et is veszteséggel zárta - derül ki a cég beszámolójából.

Noha a felcsúti foci kapcsán az esetek többségében A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványra szokás gondolni, valójában az első osztályú csapatot a Puskás Futball Club Kft. működteti. Igaz, ennek 100 százalékban az alapítvány a tulajdonosa. Míg utóbbi kimagasló mértékben részesedik a TAO-pénzekből, addig a focicsapatot működtető gazdasági társaság - az NB1-es csapatok zöméhez hasonlóan - veszteségtermelő vállalkozás. És nem változtatott ezen a helyzeten a 2014-es év sem.

A Puskás Futball Club 2014-ben az előző évi 145,6 milliós veszteség után tavaly 127,6 milliós mínusszal fejezte be az évet - annak ellenére, hogy a cég nettó árbevétele egy év alatt több mint a duplájára nőtt. A korábbi 337,6 millió után 2014-ben már 706,1 millió forint folyt be a cég kasszájába. A növekedés okára azonban a kiegészítő mellékletben sem találunk utalást, ebből ugyanis kihagyták a bevételek taglalását. Pedig az egyéb bevételek is szépen nőttek: a korábbi 15,4-ről 52,2 millióra.

 
Felcsúton azonban nem mindenkinek megy ilyen rosszul, hiszen a polgármester, Mészáros Lőrinc cégéből, a Mészáros és Mészáros Kft.-ből 1,8 milliárd forint osztalékot vett ki tavaly. 

A bevételek növekedésével párhuzamosan a ráfordítások is jócskán megugrottak. Az anyagjellegűek 86 millióról 226,7-re, a személyi jellegűek pedig 385,8-ról 600,1 millióra. Utóbbihoz a létszám növekedése is hozzájárult, hiszen az átlagos állományi létszám a 2013-as 39 főről 57-re emelkedett tavaly. 

A Puskás Futball Club adózás előtti eredménye mindezek után és a pénzügyi és rendkívüli eredmények figyelembevételével 126,1 millió forint mínusz volt. Egyetlen pozitívumként azt lehet említeni, hogy ez kevesebb, mint egy évvel korábban volt, amikor is 144,9 millió volt az adózás előtti veszteség.

Az adófizetési kötelezettség (1,4 millió forint) figyelembe vételével így 127,6 millió forintos veszteséggel zárta 2014-et a felcsúti gárdát irányító gazdasági társaság.

A veszteséges működés mellett másik kedvezőtlen fejlemény, hogy a társaság kötelezettsége is jelentősen megugrott: míg 2013-ban még 79,8 millió forintot tüntettek fel ezen a soron, addig 2014-re már 111,5 millió szerepel - mely szinte teljes egészében rövid lejáratú kötelezettséget jelent. A növekedés hátterében az áruszállításból és szolgáltatásből származó, vagyis a szállítók felé történő kötelezettségek megugrása áll. 1,1 millió után tavaly 40,4-re növelték a tartozást. Emellett az egyéb rövid lejáratú kötelezettségek 54,6-ról 71,1-re emelkedett.

Székely Sarolta
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.