2019. április 29. 05:34

A nagylelkű, hazai focit támogató cégek kedvence tavaly nem kis meglepetésre nem a Puskás Akadémia volt, hanem az egykori NAV-elnök csapata.

A debreceni focicsapat, a Puskás Akadémia és A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány mellett a Mezőkövesdy Zsóry is közzétette 2018-as beszámolóját a honlapján. A korai időpont talán némiképp meglepő, pedig valójában semmi újdonság nincs benne. A csapatok mögött álló gazdasági társaságoknak a következő szezonban való induláshoz szükséges licensz megszerzése érdekében a szokásos május végi leadási határidőnél korábban elkészül már a beszámolójuk. Csak eddig ezeket jellemzően akkor tették publikussá, amikor kötelező volt.

A matyóföldi csapat gazdálkozása tavaly nem sokban különbözött az előző évitől, lényeges változás azonban a bevételek összetétele. A Mezőkövesd Zsóry - kormányközeli kapcsolata ellenére - azon csapatok táborát gyarapítja, amelyek részletesen is lebontják, milyen jogcímeken folytak be bevételek az üzleti évben. Az értékesítési bevételek soron jelentős visszaesés volt, hiszen a 2017-es 845 millió után tavaly "csak" 593 millió folyt be, ezt a kiesést azonban az egyéb bevételekkel kompenzálni tudták - ezen a soron 266 millió után 594-et mutattak ki -, így összességében hasonló nagyságú költségvetésből tudott gazdálkodni a kft. tavaly, mint 2017-ben.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A csapat meccseit lényegében ugyanannyi szurkoló látogatta, mint 2017-ben, hiszen a jegyekből és bérletekből 22,6 millió után 22,9 millióra tett szert a kft. Az értékesítési bevételek több mint fele az MLSZ és MHLL jogdíjakból származik, bár 2018-ban 120 millióval kevesebbet számoltak el ezen a jogcímen, 366 millió forintot. A bevételek másik szilárdnak nevezhető lábát a hirdetési és reklámbevételek jelentik, aminek köszönhetően tavaly 161 millió folyt be a kasszába a korábbi 212 millió után.

Az értékesítési bevételek elmaradását gyakorlatilag nagyrészt más vállalkozások támogatásai kompenzálták az egyéb bevételek között. Míg 2017-ben 10,5 millió forinttal támogatták a cégek a csapatot, tavaly ez 149,3 millióra ugrott. Az összeg nagysága nemcsak a korábbi évhez képest nevezhető kiemelkedőnek, hiszen a Puskás Akadémia csapatát (Puskás Futball Club Kft.-t) mindössze 39 millió forinttal támogatták tavaly a nagylelkű cégek. Emellett az MLSZ is sokat segített: 7,6 millió után 106,8 millió támogatást adott a Mezőkövesd Zsórynak.

Mivel a bevételek mellett a kiadások is nagyjából a 2017-es évi szintjén maradtak, üzemi szinten mintegy 56 millió forint nyereséget sikerült kimutatni. Egy évvel korábban 64 millió szerepelt ezen a soron. A 3 millió forintos adó megfizetése és könyvelése után 52,6 millió forintja maradt a csapatnak.

Csökkentek a bérek?

Személyi jellegű ráfordításként a Mezőkövesd Zsóry 2018-ban 727,3 millió forintot számolt el, az előző évi 733 millió után. Ez a csökkenés azonban a járulékoknak és az egyéb juttatásoknak köszönhető, bérköltségként ugyanis a korábbinál 22 millióval többet, 644 milliót könyveltek el. Ennek ellenére azonban nem emelkedett a számolt átlagbér a csapatnál, mivel az átlagos létszám 43-ról 52 főre emelkedett.

Így 1,2 millió forintról 1,03 millióra mérséklődött az átlagbér a csapatnál, amiben azonban - részletezettség hiányában - nemcsak a sportolók, de az egyéb, irodai, pályakarbantartással foglalkozó alkalmazottak, takarítók fizetése is benne van.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.