2p

2022-ben is tovább szárnyaltak a zászlóshajónak tekinthető építőipari Mészáros-cégek.

Rendíthetetlenül gyarapodik Mészáros Lőrinc két, talán legismertebb és legjobban prosperáló építőipari cége, a Mészáros és Mészáros Zrt., valamint az R-Kord Kft.

Előbbi több mint a triplájára növelte az éves árbevételét, 21,9 milliárd után tavaly 74,3 milliárd forint folyt be a cég kasszájába, amiből a végén 17,3 milliárd forintos tiszta profit maradt - egy évvel korábban ennek csupán a töredékét tudták elkönyvelni, 4,6 milliárd forintot. Ez a bőséges nyereség jelentős osztalék fizetésére adott lehetőséget, 14,3 milliárd forintot utaltak ki a tulajdonos, Mészáros Építőipari Holding Zrt.-nek.

Majdnem 9 milliárddal gyarapodik a számlája. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Majdnem 9 milliárddal gyarapodik a számlája. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A vasútépítésben jeleskedő R-Kord Kft. - mely az elmúlt időszakban meglehetősen negatív fényben tűnt fel a sajtóban a kifizetetlen alvállalkozók miatt - sem panaszkodhat. 36 milliárd forint után tavaly 60 milliárdos árbevételt realizált a cég, amiből 3,2 milliárd tiszta haszon maradt. A tulajdonos - szintén a Mészáros Építőipari Holding - úgy döntött, ezt teljes egészében kiveszi a cégből osztalék formájában.

Ez összesen 17,5 milliárd forintos osztalékot jelent a Mészáros Építőipari Holdingnak, amely szintén időben leadta éves beszámolóját és tudható, hogy ezt és még 300 milliót, vagyis összesen 17,8 milliárd forint osztalékot továbbutalt a tulajdondonosoknak, az Opus Global Nyrt.-nek és Mészáros Lőrincnek. A cégbíróságra benyújtott papírok szerint az Opus 51, Mészáros Lőrinc pedig 49 százalékban tulajdonos, ami azt jelenti, hogy

a felcsúti milliárdos vállalkozó csak ezen cégei révén 8,79 milliárd forinthoz jut hozzá. Egy évvel ezelőtt ennél szerényebb összeget tudtak kivenni a cégből, "csupán" 11,8 milliárdot fizettek ki, Mészárosnak 5,78 milliárd jutott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!