2013. november 6. 04:19

Tavaly hatalmas visszaesést mutatott az egy dolgozóra jutó átlagos éves munkaórák száma. Bár még így is az OECD-országok élvonalához tartozunk, az biztos, hogy utoljára ilyen keveset 1993-ban dolgozott a magyar.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Meglepő adatokkal szembesülhet az, aki az OECD egy dolgozóra jutó munkaórák számáról szóló statisztikáját kezdi el böngészni. 2012-ben egy átlagos magyar dolgozó összesen 1888 órát dolgozott, ennél kevesebb pedig legutóbb 1993-ban kötődött a hazai alkalmazottakhoz, vagyis 19 éves mélypontot jelent a legfrissebb adat.

Ez a Magyarországra közölt 1888 óra 87 órával, vagyis majdnem 11 munkanappal kevesebbet jelent, mint amennyit 2011-re számolt az OECD. A változás egyébként a 33, adattal rendelkező tagország között kirívóan nagynak számít, hiszen a második legnagyobb munkaóra-csökkenés Észtországhoz kötődik 35 órával. A balti állam lakosai egyébként tavaly átlagosan egy órával dolgoztak többen honfitársainknál.

Ha viszont már a tavaly bekövetkezett változásokkal indítottunk, akkor az ez alapján összeállított rangsor másik végén Ausztrália áll, ahol 35 órával 1728 órára emelkedett az átlagos munkaórák száma. A második legnagyobb mértékben pedig az Egyesült Királyságban nőtt meg a dolgozók munkával töltött óraszáma: 29-cel 1654-re emelkedett 2012-ben ez a mutató.

Európában a magyar dolgozott az egyik legtöbbet

Ha csak a 2012-es adatokra fókuszálunk, akkor a magyar átlagos 1888 óra a nyolcadik legmagasabb értéket jelenti a 33, adattal rendelkező tagország között. Tavaly egyébként még az ötödik legtöbbnek számított a magyar adat.

Az európai országokra fókuszálva az látható, hogy a magyaroknál többet dolgoznak az észtek - egy munkaórával -, és a lengyelek is 1929 átlagos órával. Az európai ranglistát pedig a görög dolgozók vezetnék 2034 órával. A teljes ranglistán ezzel az értékkel azonban így is csak a második helyet kapták meg Mexikó után, ahol átlagosan 2226 órát dolgoztak 2012-ben az alkalmazottak.

Az OECD-országok körében a legkevesebbet a holland munkások dolgoztak tavaly, mindössze 1381 órát átlagosan, és így volt ez 2010-ben és 2011-ben is. Az egyébként, hogy ők töltik a legkevesebb időt a munkahelyükön, a náluk kiemelkedően magas részmunkaidős dolgozói aránnyal van összefüggésben. Idén - akárcsak tavaly - a második legkevesebb átlagos munkaóra Németországhoz kapcsolódott 1397 órával, a harmadikok pedig a norvég dolgozók lettek a maguk átlagos 1420 ledolgozott órájával. Az OECD-országok átlaga egyébként nem változott 2011-hez képest: 1765 óra volt.

Székely Sarolta
mfor.hu