2017. április 5. 07:49

Azoknak a versenysorozatoknak a közvetítése kerül 19 milliárdba 2016 és 2021 között, amelyeket a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) szervez - írja a Magyar Nemzet.

A vonatkozó szerződést még valamikor tavaly nyáron kötötte meg az MTVA, ám csak most derült ki a szerződés értéke a Magyar Nemzet szerint. A korábbi évek megállapodásai alapján szakértők szerint az élvonalbeli magyar bajnokság műsorra tűzésének lehetősége legfeljebb egymilliárd forintot érhet. Épp ezért vélekedtek sokan úgy, hogy az MTVA által fizetett évi 2,5 milliárd tulajdonképpen egy az egyben rejtett állami támogatás.

Az biztos, hogy a közvetítések nézettsége nem indokolja a sokmilliárdos jogdíjat. A hazai élvonalbeli bajnokság, azaz az OTP Bank-liga őszi szezonjában az élőben adott mérkőzéseket is átlagosan mindössze 150 ezren kísérték figyelemmel, a felvételről sugárzott meccsekre már csak hetedennyien voltak kíváncsiak, az ismétlések pedig átlagban 11 ezer embert sem vonzottak.

(Fotó: MTI)

Igaz, a szerződés értelmében nemcsak az NBI-es meccsek közvetítéséért fizetnek, hiszen a másodosztályú mérkőzésekből is adásba kerülnek összecsapások.

A 2016-os Eb és a 2018-as vb selejtezőiért 752 milliót, a következő két világbajnokságért 2,3 milliárdot, a Bajnokok Ligájáért pedig a 2015 és 2018 közötti időszakra 4,3 milliárdot fizettek. Emellett a nemzetközi klubkupákban induló magyar csapatok is kaptak szűk 110 millió forintot csak a tavalyi Európa-liga-, illetve BL selejtező meccsekért. Ilyenből egyébként összesen 14 volt.

mfor.hu