2015. október 27. 14:22

Hét éven belül harmadszor ugyanazon hiba miatt kell visszahívnia 1,4 millió járművet az amerikai General Motorsnak (GM), miután az előző javítások során nem sikerült megszüntetni a tűzveszélyes olajszivárgást.

A detroiti székhelyű autógyártó vállalat közölte, hogy bizonyos, 1997 és 2004 között gyártott szedán és kupé modellek esetében erős fékezésnél olajcseppek eshetnek a forró kipufogó-vezetékre, ami tüzet okozhat a motorházban. A hiba miatt 2008-ban több mint 200 ezer, 2009-ben pedig csaknem 1,5 millió autót rendeltek vissza a szervizekbe, de a jelek szerint a problémát nem sikerült megoldani, ugyanis a javítások után még több mint 1300 autó gyulladt ki.

Az amerikai felügyeleti hatóságok 2007 elején szereztek tudomást a tűzesetekről, amelyek leggyakrabban az autók leállítását követő 15 percen belül következtek be. A GM szóvivője 2008-ban azt közölte, hogy 267 kigyulladt járműről tudnak, közülük 17 teljesen leégett. A meghibásodás miatti tűzesetekben összesen 19 ember sérült meg könnyebben.

A mostani visszahívás alapvetően az észak-amerikai piacra korlátozódik, és az 1997 és 2004 között gyártott Pontiac Grand Prix és Buick Regal, a 2000 és 2004 között gyártott Chevrolet Impala, az 1998-as és az 1999-es évjáratú Chevrolet Lumina és Oldsmobile Intrigue, valamint az 1998 és 2004 között gyártott Chevrolet Monte Carlo modelleket érinti. Mindegyik típus 3,8 literes V6-os motorral van felszerelve. Alan Adler, a GM szóvivője kedden közölte, hogy a visszahívás olyan nagy mértékű, hogy hatással lehet a GM negyedik negyedéves eredményére is.

A General Motors a világ harmadik legnagyobb autógyártó vállalata az eladásokat tekintve a Toyota japán és a Volkswagen német konszern mögött. A harmadik negyedévben a cég adózott eredménye az egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékkal 1,36 milliárd dollárra, részvényenként 84 centre csökkent. Az egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény 1,50 dollár lett, jóval meghaladta a szakértők által várt 1,18 dollárt. A General Motors értékesítési árbevétele 1 százalékkal 38,8 milliárd dollárra mérséklődött, de szintén nagyobb lett az elemzői várakozásokhoz képest.  Az 1,4 milliós szám még mindig eltörpül a nagy európai rivális Volkswagenhez (VW) képest, mivel a német autógyártónak közel 11 millió autót kell visszahívnia a károsanyag-kibocsátási botrány miatt. A VW összes költsége akár 30 milliárd euróra is rúghat majd.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.