4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Továbbra sem megy jól a szekér Szima Gábor fociklubjánál, hiszen tavaly volt az ötödik egymást követő év, amikor veszteséget kellett elkönyvelni a Lokinál.

Úgy tűnik, 2015-ben sem tudott talpra állni a debreceni focicsapatot működtető gazdasági társaság, a DVSC Futball Zrt., hiszen sorban már az ötödik veszteséges évet zárta, így 2011 óta összesen már 1,41 milliárdos a halmozott veszteség. A legfrissebb beszámoló szerint - melyet kisebbségi tulajdonos lévén a héten tárgyalt a debreceni közgyűlés - 2015-ben 110,1 millió forintos mínuszt kellett elkönyvelnie a cégnek. Igaz, az eredmény még így is jelentős javulást mutat, hiszen egy évvel korábban még 390,6 milliós veszteséget realizáltak.

Az árbevétel 981,1 millió forint volt az előző évi 685,4 millió után, az összehasonlíthatóságot azonban ellehetetleníti az a tény, hogy az UEFA szolidaritási támogatást már nem az egyéb bevételek között kell kimutatni, hanem az árbevételek között. A tevékenységenkénti lebontás alapján azonban további részletek is kiderülnek. Így például

  • jegy és bérlet bevételből 166,8 millió forint bevétel származott a korábbi 192,6 millió után (úgy tűnik, az új stadion egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött, nézőnövelő reményeket, igaz, a nézők távolmaradása a lelátókról országos jelenség),
  • a reklámszolgáltatásból származó bevétel 121,7-ről 134,7 millióra nőtt,
  • hatalmasat zuhant a TV-s jogok bevétele: 384,5-ről 70,5 millióra,
  • csökkent a játékos átigazolásból, a kereskedelmi tevékenységből és webshopból származó bevétel is.

A modern stadion már nem lenne akadály a job eredményekhez

Tavaly 4 játékos eladásából összesen nettó 23,9 milliós bevétele volt a Lokinak a közgyűlési előterjesztéshez mellékelt üzleti jelentés szerint. A legnagyobb összeget Vadnai Dániel után kapták, 14,5 milliót. Sokat lendíthet a bevételeken Balogh Norbert Palermónak történő eladásából származó közel 700 millió forint, mivel a tranzakciót idén januárban bonyolították le, csak az idei évi eredményre lehet jótékony hatással.

A fentiekkel párhuzamosan ugyanakkor jelentősen mérséklődtek a kiadások, hiszen az előző évi 1,93 milliárd után 1,2 milliárd forint merült fel. Így üzemi szinten 116,6 milliós veszteség halmozódott már fel a korábbi 325,3 millió után. Ezen némileg javított a pénzügyi és a rendkívüli eredmény, mely után 107,9 milliós adózás előtti eredményt tüntettek fel, amire még 2,1 millió forint adófizetési kötelezettség is jött.

Mozgalmas év volt 2015

A beszámoló egyebek mellett több vitás ügyre is kitér, mely egyelőre mérlegen kívüli tétel, az egyes döntések viszont akár jelentős kiadásokat is eredményezhetnek a társaságnak az idei évre.

Először is a DVSC Futball Zrt. készfizető kezességet vállalt a Cívis Grand és az ONYX kaszinók által felvett 95-95 millió forintos kölcsönre. A társaságokban egyébként a korábbi 40 százalékos részesedést eladás révén 24 százalékra csökkentette tavaly a Loki.

Emellett két játékossal is - immár nemzetközi szinten zajló - vitás ügye van a Lokinak. A FIFA Vitarendezési Testülete még tavaly áprilisi döntése szerint a Lokinak összesen 15 millió forintot plusz 2013.11.03-tól évi 5 százalékos kamatot kell fizetnie Stevo Nikolicsnak. A döntéssel szemben a Loki fellebbezett a Nemzetközi Sport Döntőbíróságnál.

Ennél még nagyobb összeg fizetésére kötelezhetik a klubot Nenad Novakovics esetében, igaz, itt még "peren kívüli" egyezkedés zajlik a beszámoló szerint. A Loki kapusa összesen 70,255 millió forintot plusz kamatokat követel a DVSC-től ki nem fizetett munkabér, elmaradt bónusz és szerződésszegésért járó kompenzáció címén. A követelést a Loki vitatja, szerinte 2015 áprilisa óta a kapus táppénzes állományban van, ezért nem illetik meg a fenti követelések. Sejtésünk szerint azonban az eset itt nem fog megállni és Nikolics ügyéhez hasonlóan ez is nemzetközi színtéren fog folytatódni.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.