5p

Az EXIM Exportösztönző Magántőkealap több lépésben közel 1,5 milliárd forintot fektet a RotaChrom magyar startupba. Az innovatív vállalkozás egyedi gyógyszerhatóanyag-tisztítási technológiája - amelynek köszönhetően sokkal hatékonyabb és gazdaságosabb a gyógyszergyártás folyamata - már jelen van a nemzetközi piacon, a mostani tőkeinjekcióval át akarják alakítani a teljes szektort.

A dabasi cég egy eddig csak kis méretben létező technológiát tett ipari körülmények között is alkalmazhatóvá. E megoldás a gyógyszerek hatóanyagának tisztítása során rendkívüli hatékonyságnövekedést és tisztaságjavulást tesz lehetővé, így akár 80 százalékos költségmegtakarítás érhető el.

A RotaChrom Technológiai Kft.-t 2014-ben alapította Németh László vegyészmérnök és Lorántfy László vegyész, hogy a saját ötletükön alapuló szabadalmaztatott technológiát továbbfejlesszék és bevezessék a piacra. Dabason található a RotaChrom központi irodája és laborja, ahol 2016-ban kezdték meg a RotaChrom CPC berendezések kis szériás gyártását és értékesítését. A RotaChrom eszközét használja többek között a világ egyik vezető generikus gyógyszergyártója is. Az alapítás óta eltelt három évben a cég ugrásszerűen növelte árbevételét, amely 2016-ban meghaladta a 100 millió forintot, ezzel megháromszorozta az előző évi forgalmát.

A magyar cég által szabadalmaztatott gyógyszerhatóanyag-tisztítási eljárás fokozatosan kiszoríthatja a gyógyszeriparban jelenleg elterjedt, mintegy 5,5 milliárd eurós piacú preparatív folyadék-kromatográf megoldást - áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben. A GB & Partners által kezelt EXIM Exportösztönző Magántőkealap meglátta a lehetőséget a technológiában és a vázolt üzleti modellben.

Az egyedi technológiai újítás ipari léptékű elterjedésével új korszak kezdődhet a gyógyszerhatóanyag-tisztításban. A hosszú távú stratégia következő állomása az intenzív nemzetközi terjeszkedés, amelyhez a szükséges forrást az EXIM Exportösztönző Magántőkealap biztosítja. A GB & Partners által kezelt Alap több lépcsőben közel 1,5 milliárd forintot fektet be a cégbe, jelentős kisebbségi tulajdonrészt szerezve. A cég távlati tervei között szerepel a tőzsdére lépés is.

A befektetésnek köszönhetően a RotaChrom felépíti első bértisztító-központját Magyarországon, amit további egységek követhetnek világszerte. "Ahhoz, hogy a RotaChrom eljárása ipari léptékben is meghatározóvá váljon, fokozatosan meg kell jelennünk a világ más piacain is, ehhez pedig nélkülözhetetlen a tőkebevonás. Technológiánk iránt óriási a kereslet, hiszen radikálisan csökkenti a gyógyszerek gyártási költségeit" - nyilatkozta az egyik alapító, Németh László, aki saját cégeinek létrehozása előtt az egyik vezető japán műszergyártónál is dolgozott.
 
Németh László a LinkedIn-en 

A befektetést követően a RotaChrom szervezete is átalakul, melynek célja, hogy az eddigi K+F fókusz mellett a vállalkozás világpiaci tevékenységében a gyártás és értékesítés is nagyobb mértékben megjelenjen. Az innovációs képesség megtartása és kiaknázása továbbra is fontos eleme marad a vállalat működésének, ebben is fogja segíteni a társaságot új termelési igazgatója, Dugár Zsolt. Ezzel együtt a cég operatív irányítását új menedzsment veszi át az alapítóktól Polányi Sándor vezérigazgató irányításával, akik így a szakmai munka felügyeletére tudnak összpontosítani.

Németh László
Műszer- és Méréstechnikai Vegyészmérnök, Kromatográfiás Szakmérnök. A Richter Gedeon Gyógyszergyárban írta diplomamunkáját, majd a Shimadzu japán műszergyárnál helyezkedett el. 2002-ben alapította első cégét, az Edison House Kft-t, mely preparatív kromatográfiai eszközöket (szilárd állófázist, kolonnákat, szivattyúkat, detektorokat, stb.) forgalmazott, laboratóriumokat tervezett, valamint az Armen kelet-európai disztribútora volt. A cég 2008-ra 44 embert foglalkoztatott és több százmillió forintos árbevételt ért el. Németh László 2006 óta foglalkozik CPC-vel. 2012-ben gyorsult fel a CPC fejlesztési folyamata, majd 2014-ben Lorántfy Lászlóval megalapította a RotaChrom Technológiai Kft-t.
Lorántfy László
Vegyész, 2010-ben az ELTE Kémia BSc szakon diplomázott, közben 2009-ben Norvégiában is tanult. A FumoPrep Kft-nél, egy élelmiszer- és gyógyszer analitikai laboratóriumban kezdett dolgozni, ahol megismerkedett a kromatográfiás technikákkal (HPLC, GC, LC-MS, CPC). 2012-ben Vegyész MSc szakon diplomázott, és főállásban kezdett dolgozni a FumoPrep Kft-nél, ahol a preparatív labor vezetése volt a feladata. 2013-ban került az Edison House Holding Zrt-hez, ahol az Armen CPC készülék eladásának szakmai támogatása volt a feladata. 2014-ben megalapította Németh Lászlóval a RotaChrom Technológiai Kft-t, azzal a céllal, hogy ipari méretű CPC készülékeket és ezen alapuló módszereket fejlesszenek.
Polányi Sándor
Mérnök-közgazdász, 27 év cégvezetői tapasztalattal rendelkezik, a Vivendi, Herendi Porcelánmanufaktúra, Orbitel EAD, és az Első Pesti Telefontársaság vezérigazgatói pozícióját is betöltötte, majd Szentedre Önkormányzatának alpolgármestere és válságmenedzsere volt. 2011 óta saját, interim menedzsmenttel és tanácsadással foglalkozó cégét vezeti.
Dugár Zsolt
Gépészmérnök, anyagmérnök. Saját vállalkozását, az MWT Technology-t vezeti, amelynek fő profilja a kutatás-fejlesztés és CPC rendszerű ipari gépek fejlesztésével, tervezésével és kísérleti gyártásával foglalkozik.
A GB & Partners
A GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. jelenleg négy alapot kezel 81 millió euró összértékben. Ezek közül kettő az EU JEREMIE programja alapján indított kockázatitőke-alap, míg a másik két közelmúltban indított magántőkealap elsődleges célpontjai az érettebb szakaszban lévő vállalkozások, vagy kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkező társaságok.

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!