A cukorrépaszelet hasznosítására létrehozott berendezést a kaposvári gyár szakemberei fejlesztették ki. A beruházás 1,7 milliárd forintba került, s a számítások szerint öt év alatt megtérül - közölte Fischer Béla elnök-vezérigazgató.
Hozzátette: a megtermelt biogáz a gyár energiaszükségletének mintegy felét biztosítja, e mellett ezzel egy nagyon fontos környezetvédelmi problémát is megoldanak, hiszen a szerves hulladék jelentős részét hasznosítani fogják.
A magyarországi leányvállalat beruházását a tulajdonos osztrák Agrana élelmiszeripari cégcsoport saját forrásból finanszírozta. A biogáz-berendezés üzemeltetéséhez a gyárban bővíteni kellett a létszámot: hat állandó és hat időszaki munkatársat vettek fel, áll a társaság közleményében.
A Kaposváron alkalmazott technológia egyediségét az adja, hogy más biogáz-üzemekkel ellentétben egynemű alapanyagot, jelen esetben a cukorgyártás melléktermékének számító répaszeletet hasznosítják, amivel részben kiváltják - 40 százalékkal csökkentik - a földgáz felhasználását.