2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Tiborcz István zászlóshajónak is tekinthető cége tavaly sem okozhatott csalódást. 

Azért akad némi furcsaság, szokatlan fejlemény is a BDPST Zrt. frissen leadott, 2022-es évre vonatkozó beszámolójában - mégpedig az árbevételek soron. Itt ugyanis jelentős csökkenés figyelhető meg, hiszen az előző évi 431 millió forint után csak 58 milliór forint értékesítésből származó árbevételt könyvelhettek el. A csökkenés okára a kiegészítő melléklet nem világít rá, csupán annyi tudható, hogy az összeg a főtevékenységnek köszönhető. Az egyéb bevételek 8,2 millióról 33,4 millióra emelkedtek ezzel párhuzamosan, melynek zöme tárgyi eszköz értékesítése révén folyt be a kasszába. 

Jó évet zárt Tiborcz István cége. Fotó: BDPST Zrt.
Jó évet zárt Tiborcz István cége. Fotó: BDPST Zrt.

A bevételek alakulásával párhuzamosan mind az anyagjellegű, mind a személyi jellegű ráfordítások magasabb szinteken alakultak az előző évinél:

  • anyagjellegűként 412 milliót könyveltek el a korábbi 285 millió után,
  • személyi jellegűként pedig 267 milliót az előző évi 202,7 millió után. 

Mindezek eredőjeként üzemi szinten tetemes veszteség mutatkozott, 1,4 milliárd forintos lett a mínusz. Igenám, viszont a kapcsolt vállalkozásoknak köszönhetően jelentős osztalékra tesz szert a BDPST Zrt., ami gyökeresen megváltoztatta a képet, ami eddig kialakulhatott a pénzügyekről. Kapott osztalékként, részesedésként ugyanis 13,2 milliárd forintot könyveltek el a 2021-es 10,5 milliárd forint után, ami mellett milliárdos nagyságrendben számoltak el árfolyamnyereséget, valamint kapott kamatokat. 

Így végeredményben a 21,5 milliárd forintos tiszta profitot realizálhattak az előző évi 12 milliárd forint után, melyből a nagyságrendhez képest szerény osztalék kifizetéséről határoztak: 2,03 milliárd forintot vesznek ki a cégből. A maradékot az eredménytartalékba helyezik, amin már így is jelentős összeg halmozódik: 20,4 milliárd forint. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!