TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Megtörtént az első lépés ahhoz, hogy eladják a kormány által jelenleg használt ingatlanok jó részét, tehát az új, minden minisztériumot egy épülettömbbe „integráló” kormányzati negyed mindenképpen el fog készülni. A tárcák és háttérintézményeik várhatóan 2008 végén költözhetnek.

2008-ra felhúzhatják
(Mfor-montázs)

Hamarosan megkezdődik az eladásra szánt állami ingatlanok értékbecslése - közölte hétvégén a Kormányszóvivői Iroda. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) még augusztus 7-én hirdette ki felmérésre a pályázatok eredményét. A 250 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokat az Immo-Bill Rt. és a Reorg Rt. alkotta konzorcium, a 10,25 milliárd forintnál is értékesebbeket pedig a Perfekting Mérnöki Iroda Kft. és a Forsz Vagyonértékelő Kft. alkotta konzorcium méri majd fel; utóbbi két cég pályázata bizonyult ugyanis a legelőnyösebbnek.

Százmilliárdos megtakarítást várnak

A nyertes pályázókkal a KVI augusztus 16-án köt szerződést, a cégek várhatóan 2007 végéig fejezik be munkájukat. Az olcsóbb és hatékonyabb állam megteremtésének fontos eleme a kormányzati negyed tervezett kialakítása, hiszen az összeköltözés kétszeres megtakarítást jelent. Az üzemeltetési és fenntartási költségek jelentős csökkentésével és az irodaépületnek alkalmatlan ingatlanok értékesítésével százmilliárd forintnál is több közpénzt spórolhat meg az állam.

Közben döntés született arról is, hogy a KVI még az idén kiírja a kormányzati negyed megvalósítására vonatkozó nyílt pályázatot. Ha az értékesítés a terveknek megfelelően alakul, akkor az állami intézmények 2008 végére beköltözhetnek az új kormányzati negyedbe.

Az eddig használt, irodaépületnek alkalmatlan, de jelentős építészeti értéket képviselő minisztériumi épületeket az állam értékesíti. Az első körben eladni kívánt ingatlanokból 100 milliárd forint körüli bevétel várható, amit a kormány az államadósság csökkentésére fordít. A kormányzati intézmények új negyedben való elhelyezése éves szinten ugyancsak jelentős, mintegy 10 milliárd forintnyi megtakarítást jelent majd.

Hol lesz a kormányzati negyed?

Azt egyelőre csak találgatni lehet, hol építik majd fel a kormányzati negyedet. Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatója szerint az azt felhúzó, pályázaton kiválasztott befektetőtől az állam bérbe venné az ingatlanokat. A PPP-konstrukció (Public Private Partnership) szóba sem került. Az állam ugyanis nem akar tulajdont szerezni, a PPP-s állami kötelezettségvállalások pedig egyes esetekben növelhetik az államháztartás hiányát, így nem vállalható ez a konstrukció.

Eddig már hét olyan budapesti terület neve merült fel, amely otthont adhatna az új kormányzati negyednek. Közülük Csepel-sziget északi csúcsa, a XI. kerületi Kopaszi-gát térsége, az I. kerületi Déli Pályaudvar 12 hektáros területe, valamint a Nyugati Pályaudvar 39 hektáros területének 12 hektáros része (a Westendtől Észak felé eső rész a Lehel utca és a vasút között) tűnik a leginkább elfogadhatónak. A ferencvárosi, a kelenföldi és három újpesti terület viszont hendikeppel indul. A leendő kormányzati negyed egyik legfontosabb ismérvének ugyanis a jól megközelíthetőségnek kell lennie.

A négy favorit éppen ilyen környék, hiszen tömegközlekedéssel már most kiválóan elérhetők, jó infrastruktúrával rendelkeznek, ráadásul környezetükben bevásárlóközpontok, bankok, szállodák és éttermek találhatók. A Nyugati Pályaudvarnál lévő rész ráadásul közel van a Kossuth térhez, a Parlamenthez, valamint a jelenlegi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületéhez, ahova a tervek szerint a Miniszterelnöki Hivatal költözik majd.

Szemán László

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.