<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az új uniós fejlesztési ciklus hétezer milliárd forintos támogatásából pályázatok útján 200 milliárd forint juthat a turizmus fejlesztésére - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Esztergomban a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációjáért felelős államtitkára.

Komoróczki István a magyar turisztikai attrakciókat felkereső országos körútjának első állomásán az esztergomi Vármúzeum 500 millió forintos támogatással megvalósuló felújítását tekintette meg, valamint felkereste a nemrég felújított Várkápolnát és a vallási turizmus fejlesztési lehetőségeiről folytatott megbeszéléseket Székely János püspökkel és Blanckenstein Miklóssal, az esztergomi szeminárium rektorával. Rezi Kató Gábor, a múzeum igazgatója helyszíni bejáráson mutatta be az intézményben zajló felújítást, mely várhatóan 2015 február közepére készül el és a korábbi statikus bemutató helyett interaktív kiállítással várja majd a látogatókat.

Az igazgató az MTI-nek elmondta, hosszú távú fejlesztési terveikben szerepel a Fehér-torony felújítása, a négy erény freskók helyreállítása, valamint a kaputornyok és a Várszínház, Lipót-terasz tömbjének rekonstrukciója, művészeti és kulturális várnegyed kialakítása és Duna parti, északi oldal rekonstrukciója. Itt tervezik Szent István király szülőházának feltárását, és a korai érseki palota bemutatását.

A felújítás végén látható lesz a Várkápolna és a Studiolo, benne az egyes művészettörténészek által Botticellinek tulajdonított Erények freskó. Székely János püspök azt kérte az államtitkártól, hogy próbálják meggyorsítani a Budapest és Esztergom közötti kerékpárút létrehozását, mert egyre több turista érkezik biciklivel a Bazilikához, valamint kívánatosnak nevezte, ha az egyházi turisztikai központok hangsúlyos kormányzati promóciót kapnának.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.