2013. május 22. 07:49

A tervek szerint két hullámban 198, nyolcórás állásnak megfelelő munkahely szűnik meg az EDF Démásznál. A dolgozók önként távoznak a cégtől, így az áramszolgáltató magasabb juttatást kínál, mint amennyit a törvény elbocsátáskor előír – írta szerdai számában a Délmagyarország.

Nagy Sándor, a Démász Szakszervezet elnöke azt mondta: több mint kétszázan mennek el a cégtől. Életkor és ledolgozott évek száma szerint is vegyes a távozók tábora, a tervezettnél valamivel többen, nagyjából 220-an jelentkeztek.

Az önként távozók a jogszabályokban rögzítettnél magasabb végkielégítést, ezen felül átképzési, áttelepülési és elhelyezkedési támogatást kapnak. A napilap számításai szerint a leépítés az EDF Démász munkavállalóinak 14 százalékát érinti.

Az EDF Démász kommunikációs csoportja a lappal azt közölte: a társaságnak, akárcsak a többi szolgáltatónak szembe kell néznie a szabályozási és adózási rendszer változásának kettős terhével.

Miközben az új árszabályozás szerint 10 százalékkal csökkennek a lakossági fogyasztói árak, új elemként megjelent a közműadó, illetve az energiaszolgáltatók társasági adója is 50 százalékra emelkedett a 31 százalékos Robin Hood adóval együtt. Az adó- és tarifaváltozások együttes hatása miatt az EDF Démász szigorú költségoptimalizálásra kényszerül, így nemcsak beruházási, hanem működési költségeit is csökkenteni kell.

A munkavállalói érdekképviseletek és a menedzsment dolgoznak egy szociális csomagon, amely segíti a távozó munkavállalók helyzetének kezelését. Amíg az egyeztetések nem zárultak le, addig végleges információkat nem tudnak adni – idézte az újság a cég közleményét.

MTI