TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egy év alatt több mint 20 ezer új munkahely jött létre az iparban Magyarországon, a júniusi adatok szerint - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán péntek reggel.

Glattfelder Béla a friss ipari termelési adatokat kommentálva kiemelte: az ipar bővülésének hátterében elsősorban a külföldi gépjármű-megrendelések növekedése áll. A magyar ipar rendkívül exportorientált, versenyképesek a Magyarországon gyártott termékek, az amerikai piacon is egyre nő a Magyarországon gyártott gépjárművek eladása - tette hozzá.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint júniusban az ipari termelés volumene 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 6 százalékos növekedést mutat. Az ipar teljesítménye 22 hónapja megszakítás nélkül emelkedik éves összehasonlításban. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban 1,1 százalékkal nőtt.

Glattfelder Béla elmondta: a gépjárműipar hagyományosan a legjobban teljesítő iparág, de a vegyipar és a gépgyártás is rendkívüli módon erősödött júniusban. A növekedés annak köszönhető, hogy a meglévő ipari szereplők bővítik termelésüket, valamint egyre több kis-és közepes vállalkozó is bekapcsolódik az ipari termelésbe - tette hozzá.    

Az NGM államtitkára kifejtette: a mostani növekedést jelentős mértékben segíti az ipari bizalmi index erősödése a KSH elemzése szerint, ami egész Európában "meglehetősen magas", így a magyar ipar kilátásai is jók, további növekedés várható.

Glattfelder Béla szerint ambiciózus, de megvalósítható a kormány azon célkitűzése, hogy 2020-ra 30 százalékra emelje az ipar arányát a hazai össztermékben (GDP) a mostani 22-23 százalékról. Ezzel Magyarország az unió egyik legiparosodottabb tagállamává válhat - tette hozzá.

Kapcsolódó:
Így Orbán aggastyán lesz, mire teljesül az álma

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.