3p

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

Fejlesztésbe kezdett az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde, automata palackozó üzem és új pálinkafőző épül meg szeptemberre 229 millió forintos beruházással, részben európai uniós támogatásból - mondta Papp József, a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A vállalkozás részese a 43 hazai pálinkafőző számára, az ágazat műszaki-technológiai fejlesztésre kiírt összesen 3,2 milliárd forintos pályázatnak. Ötven százalékos önerő mellett összesen 6,4 milliárd forinttal segítik a szeszfőzdéket, hogy korszerű technológiával készíthessenek garantált minőségű, a nemzetközi piacokon is méltányolt pálinkát.    

A földrajzi árujelző oltalomban részesült újfehértói meggypálinkát előállító kft. ügyvezetője elmondta: a nettó 229 millió forintos fejlesztés részeként egy új pálinkafőző épül meg, amely képes lesz a Magyarországra többfajta technológiával eljárással készült pálinka előállítására.    

Papp József hozzátette: szintén az őszre épül fel egy 540 négyzetméteres késztermék raktár, valamint felújítják a 100 ezer liter befogadóképességű, nagyrészt a fahordó érlelésű pálinkák ágyazására és tárolására alkalmas épületet.    

A fejlesztés során egy automatizált palackozó üzemet alakítanak ki, amely nyolc óra alatt 24 ezer üveg pálinka palackozására lesz alkalmas. A beruházás keretében elvégzik az épületek teljes tetőszerkezet-átalakítását és hőszigetelését, és a szociális helyiségek is épületgépészeti fejlesztésen esnek át.    

Papp József utalt arra: a fejlesztéseket legalább öt évig kell működtetni, emellett a cégnek vállalnia kellett plusz munkaerő foglalkoztatását és a nettó árbevétel növelését – mondta az ügyvezető.     A tavalyi árbevétel 2 milliárd 472 millió forintot tett ki a 46 dolgozót foglalkoztató Zsindelyes Pálinkafőzdénél. A cég tavaly 75 ezer hektoliterfoknyi pálinkát állított elő, az idén az új üzem megépítésével már 150 ezret fognak. Az érpataki üzem 2008-ban összesen mintegy 7 millió palack szeszesitalt állított elő.

A cég eddig zömmel kommersz italokat készített a jövőben a hangsúlyt a pálinkára helyezik – mondta a családi vállalkozás vezetője.     Papp József szerint az iparág jövője a pálinka- és a gasztroturizmusban rejlik; ennek kiaknázására alakította meg a tiszabecsi, napkori, tarpai, panyolai és az érpataki pálinkafőzde és a hozzájuk társult hat megyei étterem és szálloda a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pálinkautat.    

Az egyesületként bejegyzett szervezet a pálinka népszerűsítésével a megyébe érkező vendégkör kiszélesítését, tartózkodásának meghosszabbítását, valamint a hagyományokra épülő turisztikai kínálat bővítését szeretné elérni.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!