4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Minden a terv szerint halad.

A Mol-csoport 182,4 milliárd forint (634 millió dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei második negyedévben, ami 2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett jelentésből. 

A társaság közleménye szerint az elért EBITDA összhangban van az éves célkitűzésekkel. A Mol az idei évre 2,3 milliárd dollár EBITDA-ra számít a tavalyi 2,69 milliárd dollár (728,2 milliárd forint) után, amely az utóbbi hét év legmagasabb eredménye volt. Azt írták, hogy az első félév végére elérték a 2019-es évre vonatkozó EBITDA előrejelzésünk felét, 1,15 milliárd dollárt.

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, a vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki hangsúlyozta: az első félévi EBITDA eredmény a változó külső környezetnek ellenálló, integrált üzleti modelljük miatt csak kis mértékben marad el a 2018 első hat hónapjának kiemelten jó eredményétől annak ellenére, hogy mind az olajár mind a finomítói árrés csökkent. Ez azt jelenti, hogy jó úton járnak, hogy elérjék, vagy akár meg is haladják a 2019-es évre vonatkozó újrabeszerzési árakkal becsült 2,3 milliárd dolláros EBITDA előrejelzést - tette hozzá.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte: az egyszerűsített szabad pénzáram továbbra is pozitív maradt, amellett, hogy közel 300 millió dollárt költöttek el a stratégiai transzformációs projektekre, többek között a Poliol Projektre, ami ütemterv szerint halad.

A Mol értékesítési nettó árbevétele 1341 milliárd forint volt a második negyedévben, a tavalyi második negyedévi 1333,7 milliárd forint után. Az első félévben 6 százalékkal 2483,4 milliárd forintra nőtt a Mol értékesítési nettó árbevétele.

A jelentés szerint a kutatás-termelés EBITDA-ja 2019 első hat hónapjában 10 százalékkal kevesebb volt, mint az előző év azonos időszakában, a szegmens 553 millió dolláros (156,7 milliárd forintos) eredményt ért el. Az első félévben tapasztalt alacsony olaj és gázárak negatívan hatottak az eredményre, amit a magasabb termelés sem tudott teljesen ellensúlyozni. A szegmens ettől függetlenül még mindig a vállalatcsoport legnagyobb szabad cash-flow termelőjének számít. Az első félévben 113,6 ezer kőolaj hordó-egyenérték volt a kitermelés, 4 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában, és jóval meghaladja a korábban bejelentett 110 ezer hordó kőolaj egyenértékes szintű éves célkitűzést  - közölte a Mol.

A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletág újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-ja  403 millió dollár (115 milliárd forint) volt 2019 első félévében, amely 18 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Elsősorban a finomítói környezet, az alacsonyabb finomítói marzsok hatottak negatívan a szegmens eredményére a jelentés szerint.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens növekedése némileg lelassult, 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, így az üzletág 207 millió dolláros (58,7 milliárd forintos) eredményt ért el az első hat hónapban. A kelet-közép-európai régió gazdasági növekedése továbbra is jó hatással van szegmens eredményére, hiszen további 3 százalékkal nőtt az üzemanyag fogyasztás a régióban a tavalyi évhez képest - írták.

A gázszállítási üzletág EBITDA hozzájárulása 89 millió dollár (25 milliárd forint) volt, ami 24 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. A szlovák-magyar földgáz összekötő vezetékrendszer felvásárlásával pedig az FGSZ, a Mol-csoport tagja, lett az egyetlen földgáz szállítási rendszerüzemeltető (TSO) Magyarországon.

A beruházások és befektetések értéke 226 milliárd forintot (793 millió dollár) ért el az első félév végére, ami majdnem duplája a 2018-as évi kiadásoknak.

Azt is közölték, hogy 2019 első félévében nőtt a nettó adósság 536 milliárd forintra, az egyszerűsített nettó adósság/EBITDA mutató, valamint a nettó eladósodottság (19 százalék) egyaránt, mivel a Mol 2019. június végén osztalékot fizetett.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záróára 4 forinttal 3004 forintra erősödött, az elmúlt egy évben az árfolyam 2720 és 3450 forint között mozgott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!