TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

Az 43,8 milliárd forint.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. árbevétele tavaly 2,8 százalékkal, 43,8 milliárd forintra nőtt, noha a negyedik negyedévben elért 13 milliárd forint 4,6 százalékkal elmaradt az előző év hasonló időszakának árbevételétől - ismerteti a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este közzétett gyorsjelentésben.A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült beszámoló szerint az éves EBITDA (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) 4,1 milliárd forint lett, csökkent 0,6 százalékkal, ugyanakkor 9,3 százalékos árbevételhez mért hatékonyságot jelez. A 2017 utolsó negyedévi 1,5 milliárdos EBITDA 10,7 százalékos csökkenés 2016 utolsó negyedévéhez viszonyítva.

Az üzemi eredmény tavaly 2,14 milliárd forint volt, 7,3 százalékkal múlja felül a bázisidőszakét, eközben az utolsó negyedévi 1,06 milliárdos adat 11,1 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.   A társaság tárgyévi adózott eredménye 13,8 százalékkal, 1,57 milliárd forintra ugrott, a negyedik negyedévre kimutatott 851 milliós adat 1,9 százalékos csökkenés.

A gyorsjelentés szerint a tavalyi utolsó negyedévében továbbra is kedvező konjunkturális feltételek jellemezték a gazdasági környezetet, valamennyi releváns piacon növekedés volt megfigyelhető. Az egész évet tekintve az európai tehergépkocsipiac a korábbi magas keresleti szinten stabilizálódott, az amerikai tehergépkocsipiacon, az orosz haszonjármű- és buszpiacon, valamint a mezőgazdasági futóművek piacán is nőtt kereslet.

A negyedik negyedévben az üzletágak szinte valamennyi meghatározó szegmensben biztos növekedést értek el, a futómű üzletág 11,3 százalékkal, a járműalkatrész üzletág 8 százalékkal, a jármű üzletág az export tekintetében pedig 25 százalékkal tudta növelni negyedéves forgalmát - jelezték.

Közlésük szerint tavaly a teljes évben a futómű üzletág jelentős európai export- és belföldi értékesítés-bővülés mellett 6,3 százalékos árbevételnövekedést ért el. A járműalkatrészeknél az export 10,7 százalékos bővülése és mérséklődő belföldi forgalom volt jellemző, így az üzletág árbevétele 3,1 százalékkal mérséklődött. A tájékoztatás szerint a jármű üzletág összesen 4,9 százalékos növekedésében a belföldi értékesítés csökkenése mellett az export 23,7 százalékos bővülése játszott szerepet.

A gyorsjelentésben hangsúlyozzák: 2017-ben a Rába Csoport pénzügyi helyzetét továbbra is stabil likviditási pozíció jellemezte.

A nettó hitelállomány 2017 év végén 3,3 milliárd forintos szintet ért el, amely 2,2 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A tájékoztató szerint a saját tőke mértéke 6,9 százalékkal növekedett, az egy részvényre jutó saját tőke elérte az 1483 forintot.

A gyorsjelentés idézi Pintér Istvánt, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, aki rámutatott: hosszú idő után a stabil acélárak emelkedése és a munkaerő piaci korlátok ismét fókuszba állítják a termelékenység növelését és az üzlet menedzsmentet. A Rábának pénzügyi stabilitása - a megkezdett beruházási programok gyorsítása mellett - lehetőséget ad új fejlesztésekre, valamint a gyártási folyamatok további javítására - szögezte le Pintér István.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.