2011. január 29. 08:31

Pénteken megszületett a megállapodás a Sziget fesztivál szervezői és a Fővárosi Önkormányzat között arról, hogy a fesztivál 50 millió forint plusz áfa területhasználati díjat fizet.Mindez azt jelenti, hogy sikeresen alkudtak a Sziget szervezői, korábban ugyanis 2,5 milliárdos összegről szóltak a hírek. Mfor.hu-háttér.

Néhány hete jelentette be Tarlós István főpolgármester, hogy a jövőben senkinek sem adnak át budapesti területeket ingyenesen, mivel a fővárosnak minden forintra szüksége van. Így az összes fesztiválnak, fővárosi rendezvénynek területhasználati díjat kell fizetnie az idei évtől.

Ráijesztettek a Szigetre


Az első számítások még arról szóltak, hogy a Sziget fesztivál rendezőinek 2,5 milliárd forintot kell fizetniük a Hajógyári sziget használatáért. Az illetékesek azonban rögtön leszögezték, hogy ennek az összegnek a tizedét sem tudják kigazdálkodni. Ezt követően a főpolgármester egymilliárdos engedményt adott volna az árból, azonban a másfél milliárdos összeg még mindig távol állt a realitástól a szervezők szerint.

Néhány napig úgy tűnt, hogy ha nem sikerül megállapodni, akkor az is előfordulhat, hogy kénytelenek lesznek új helyszínt keresni a fesztiválnak. A hírek szerint több vidéki város is bejelentkezett, hogy szívesen látná a bulizókat, Gerendai Károly főszervező azonban kijelentette, hogy a Sziget neve már egybeforrt Budapesttel és a Hajógyári szigettel, így mindenképpen szeretnék az eddigi helyszínen megrendezni a fesztivált.

Pénteken aztán megszületett a megállapodás a főpolgármester és a szervezők között: a Sziget fesztivál évente 50 millió forint plusz áfát fizet be a főváros költségvetésébe területhasználati díj címén. Ezenfelül a város kialakít egy szolgáltatáscsomagot a Sziget Fesztivál résztvevői számára, amely egyes városi szolgáltatások, mint a BKV, a gyógyfürdők vagy az állatkert kedvezményes használatára, igénybe vételére jogosít fel. Az ebből származó bevételből a Sziget Kft. további mintegy 100 millió forint befizetését vállalja a főváros számára.

"Megállapodás született arról is, hogy a 2011. utáni időszakra az idei tapasztalatok értékelése alapján, ezeket figyelembe véve állapodik majd meg a Fővárosi Önkormányzat és a Sziget Kft." -írta pénteki közleményében a Sziget tulajdonosa, az econet.hu Nyrt.

Milliárdos biznisz


"A KPMG tanulmánya szerint a Sziget fesztivál több mint 3,5 milliárd forint pozitív GDP hatással bír, 1,4 milliárd forint addicionális adó- és járulékbevételt eredményez, illetve több mint kétmilliárd forint munkajövedelmet generál, nem mellékesen pedig profitot kell termeljen az econet.hu részvényesei számára. Ezért is megnyugtató, hogy a közterület-használat ügyében vállalható kompromisszum született” – nyilatkozta Balázs Csaba, az econet.hu Nyrt., a Sziget Kft. főtulajdonosának igazgatósági elnöke.

A média ágazatot a BÉT-en egyedül képviselő econet.hu Nyrt. egyik legfontosabb befektetése a Sziget Kft., amely a Sziget Fesztiválon kívül más, önmagukban is jelentős profittermelő képességgel bíró rendezvények (pl. VOLT Fesztivál, Balaton Sound) szervezője és tulajdonosa. A cég működési stabilitása és regionális terjeszkedési stratégiája jelentős értéket képvisel az econet.hu Nyrt. számára. A Sziget Kft-vel szembeni 2011-es eredményelvárásokat a Főváros részére fizetendő díj nem érinti, azok EBITDA-szinten változatlanul 598 és 673 millió forint között vannak - olvasható a pénteken kiadott közleményben.

Az econet.hu részvényei a megállapodás hírére pénteken ugyanúgy 90 forinton zártak a Budapesti Értéktőzsdén, mint egy nappal korábban.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.