2018. augusztus 24. 15:10
mfor.hu

2018 első félévében a társaság garanciaállománya meghaladta a 660 milliárd forintot.

A Garantiqa kezességvállalásával 2018 első félévében közel 400 milliárd forint hitel került több mint 17 ezer hazai kkv-hoz, áll a társaság pénteki közleményében.

Ennek kapcsán dr. Búza Éva vezérigazgató kiemelte, hogy a Növekedési Hitelprogram 2017. évi kivezetésével kapcsolatos félelmek nem igazolódtak, a hitelezési dinamika továbbra is magas, az állami kezességvállalás népszerűsége pedig folyamatosan nő. 

A vállalati szektor kielégítetlen finanszírozási igénye továbbra is jelentős: az MNB 2018. júniusi jelentése szerint a vállalati szektor beruházási alapfolyamatai erősödnek, összhangban a kereslet kedvező alakulásával, az alacsony kamatkörnyezettel, és a kkv-hitelek bővülésével. A jegybanki szakértők a teljes vállalati hitelezés esetében átlagosan évi 6 százalékos, a kkv-hitelezés estében pedig 6–8 százalékos bővülésre számítanak 2020-ig.

A Magyar Fejlesztési Bank egy korábbi kutatása szerint ugyanakkor az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede, nem, vagy csak részben juthat hozzá forrásokhoz a kereskedelmi banki szektorból. A finanszírozási hiányosságokkal érintett vállalkozások többsége az elutasítástól tartva fel sem vette a kapcsolatot a pénzintézetekkel. A Garantiqa az ősz folyamán éppen ezért fordul közvetlenül a vállalkozásokhoz: a nyilvánosan elérhető adatok alapján több mint 10 ezer hazai vállalkozás garanciaképességi vizsgálatát végezte el a társaság, amely eredményeként hitelfelvétel során a Garantiqa készfizető kezességvállalása bevonható. A tervek szerint szeptemberben a Garantiqa postai és elektronikus úton keresi fel e vállalkozásokat, hogy tájékoztassa őket garanciaképességükről.

Dr. Búza Éva hangsúlyozta: a Garantiqa mára a hazai KKV finanszírozás egyik legmeghatározóbb szereplője, minden ötödik kkv hitel a Garantiqa kezességvállalásával realizálódik. A társaság további növekedése mellett kiemelten fontos cél, hogy minél több hazai mikro- kis- és középvállalkozást sikerüljön megismertetni az állami kezességvállalásban rejlő előnyökkel. Ezzel támogatva azon vállalkozások finanszírozáshoz jutását, amelyek az állami kezességvállalás nélkül nem is jutnának hitelhez vállalkozásuk fejlesztéséhez, működtetéséhez. 

A megalapításának 25 éves évfordulóját tavaly ünneplő Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi működése során 400 ezer szerződés keretében, 5000 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott már kezességvállalást.