2019. október 5. 16:47
mfor.hu

Ennek oka a kihasználatlanságuk.

Az önkormányzati választások és a rezsiutalványok kézbesítése után, október 17-én mintegy 300 falusi kispostát zárhatnak be országszerte, írja a napi.hu. A lapnak azt mondták szakszervezeti forrásai, hogy az biztos, hogy a Békés megyei Kisdombegyház postája a voksolás után bezár - a további, bezárás előtti hivatalok listája azonban még nem ismert.

A napi.hu felidézi, hogy az elmúlt években folyamatosan növekedett a postai szolgáltatóhelyek száma az országban. 2010-ben még csak 2031 saját üzemeltetésű postai szolgáltatóhelye volt a Magyar Postának, és 714 alvállalkozó üzemeltetett saját hivatalt, 2018 végén már 2437 volt a Magyar Posta saját hivatalainak száma, további 245 alvállalkozói hivatallal. Tavaly év végén mobilpostai szolgáltatással 1136 település rendelkezett. Azóta is folyamatosan emelkedett a saját fenntartású, és csökkent az alvállalkozói posták száma, míg a mobilpostai szolgáltatás gyakorlatilag stagnált.

A postahivatalok bezárását legalább 2016 óta tervezi a kormány, akkor Szarka Zsolt, a Magyar Posta volt vezérigazgatója így nyilatkozott a Posta.hu oldalon:

"A posta jelenleg is végzi azt a felmérését, ami alapján eldöntik, hogy melyik 10 ezer fő alatti településen működnek együtt a takarékokkal. Háromszáz-ötszáz település jöhet szóba, ahol megvalósulhat az együttműködés. Ezeken a kistelepüléseken a tényleges postai tevékenység valójában nagyon alacsony, vagyis a hatékonyságban vannak hiányosságok."

Tehát kihasználatlanság, ráfizetésesség miatt zárják be a postákat. A hivatal azonban a másik oldalról munkaerőhiánnyal is küzd: legalább 300 embert azonnal fel tudna venni A Magyar Posta kézbesítő, postai ügyintéző vagy gépkocsivezető pozícióba Szerencstől Szombathelyig, de Budapesten is rengeteg a betöltetlen állás - csak, ugye, nem a kistelepüléseken. Ezzel párhuzamosan folyamatosan rúgják ki az embereket a cégtől: tavasszal csoportos létszámleépítést hajtottak végre, mintegy 300 fővel csökkentették az irányítási-adminisztratív területen az állomány létszámát.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.