2018. május 20. 15:00

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról van szó.

Május 22-én tartja következő ülését a Felcsúti Önkormányzat képviselő testülete. Az egyik napirendi pont a településen létesítendő új oktatási célú beruházásnak az előkészítéséről szól. Az előterjesztésből kiderül, igencsak csipkedniük kell magukat, ha tartani akarják a határidőt.

Mészáros Lőrinc helyi lakosként figyelheti csak a beruházást Mészáros Lőrinc helyi lakosként figyelheti csak a beruházást

A kormány korábban döntött a felcsúti Endresz György Általános Iskola új épületének megvalósításáról, az előkészítő munkák elrendeléséről. A beruházásra 304 175 000 forintot biztosított a kormány a Beruházás Előkészítő Alapból. A projekt a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. ütemében kapott helyet.

Arról is rendelkezett a kormány, hogy az előkészítési fázist a Nemzeti Sportközpontok (NSK) valósítsa meg. A végleges döntést viszont csak azután tudják meghozni a fejlesztésről, hogy a szintén a kormány által meghatározott előkészítési fázis lezárult. Ezután készülhet el a szakminisztériumok bevonásával magáról a beruházásról, a kivitelezésről, a költségekről, az ütemezésről.

Szóval mindenről, ami nélkül el sem tud indulni az építkezés - amit nem mellesleg időközben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősített a kormány.

A kapcsolódó közbeszerzések szolgáltatója, a beruházás lebonyolítója, egyben építési műszaki ellenőre az állami tulajdonban lévő BMSK Zrt lesz.

Az előkészítő fázis lezárására 2018. június 30-ig adott határidőt a kormány. Addig már csak szűk másfél hónap van hátra, ehhez képest Felcsúton a jövő keddi testületi ülésen döntenek arról a megállapodásról, amely az érintett felek - az önkormányzat, az NSK és a Székesfehérvári Tankerületi Központ - szabályozzák az együttműködésüket. Az önkormányzati előterjesztés ki is emeli, hogy a kormány által megszabott teendők gyors és zavartalan előkészítése ügyében kötik a megállapodást.

Az önkormányzatra vár például az a feladat, hogy intézze az építkezésre kiszemelt telek közművesítését. Ez ugyanis jelenleg nem áll rendelkezésre. A megállapodás értelmében ennek költségét - illetve amennyiben szükséges, a telek átalakításáét - az önkormányzatnak kell állnia.

Sok papírmunka vár még tehát a beruházásban részt vevőkre, amire néhány hetük maradt, a határidő lejártáig. Arra azért nem fogadnánk nagy pénzben, hogy ha csúszna az előkészítés, akkor Orbán Viktor kormánya egy tollvonással elvenné a pénzt a felcsúti beruházástól. Amit a település részéről már nem Mészáros Lőrinc felügyel majd polgármesterként, hanem utóda, Mészáros László.