3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról van szó.

Május 22-én tartja következő ülését a Felcsúti Önkormányzat képviselő testülete. Az egyik napirendi pont a településen létesítendő új oktatási célú beruházásnak az előkészítéséről szól. Az előterjesztésből kiderül, igencsak csipkedniük kell magukat, ha tartani akarják a határidőt.

Mészáros Lőrinc helyi lakosként figyelheti csak a beruházást
Mészáros Lőrinc helyi lakosként figyelheti csak a beruházást

A kormány korábban döntött a felcsúti Endresz György Általános Iskola új épületének megvalósításáról, az előkészítő munkák elrendeléséről. A beruházásra 304 175 000 forintot biztosított a kormány a Beruházás Előkészítő Alapból. A projekt a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. ütemében kapott helyet.

Arról is rendelkezett a kormány, hogy az előkészítési fázist a Nemzeti Sportközpontok (NSK) valósítsa meg. A végleges döntést viszont csak azután tudják meghozni a fejlesztésről, hogy a szintén a kormány által meghatározott előkészítési fázis lezárult. Ezután készülhet el a szakminisztériumok bevonásával magáról a beruházásról, a kivitelezésről, a költségekről, az ütemezésről.

Szóval mindenről, ami nélkül el sem tud indulni az építkezés - amit nem mellesleg időközben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősített a kormány.

A kapcsolódó közbeszerzések szolgáltatója, a beruházás lebonyolítója, egyben építési műszaki ellenőre az állami tulajdonban lévő BMSK Zrt lesz.

Az előkészítő fázis lezárására 2018. június 30-ig adott határidőt a kormány. Addig már csak szűk másfél hónap van hátra, ehhez képest Felcsúton a jövő keddi testületi ülésen döntenek arról a megállapodásról, amely az érintett felek - az önkormányzat, az NSK és a Székesfehérvári Tankerületi Központ - szabályozzák az együttműködésüket. Az önkormányzati előterjesztés ki is emeli, hogy a kormány által megszabott teendők gyors és zavartalan előkészítése ügyében kötik a megállapodást.

Az önkormányzatra vár például az a feladat, hogy intézze az építkezésre kiszemelt telek közművesítését. Ez ugyanis jelenleg nem áll rendelkezésre. A megállapodás értelmében ennek költségét - illetve amennyiben szükséges, a telek átalakításáét - az önkormányzatnak kell állnia.

Sok papírmunka vár még tehát a beruházásban részt vevőkre, amire néhány hetük maradt, a határidő lejártáig. Arra azért nem fogadnánk nagy pénzben, hogy ha csúszna az előkészítés, akkor Orbán Viktor kormánya egy tollvonással elvenné a pénzt a felcsúti beruházástól. Amit a település részéről már nem Mészáros Lőrinc felügyel majd polgármesterként, hanem utóda, Mészáros László.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!