TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 28. 12:37
mfor.hu

Az Arany Dinamikája és a Csodaszarvas szobrok az egykori Postapalotát díszítik majd.

Júniusban derült ki, hogy két új szobrot is rendelt a Magyar Nemzeti Bank, most pedig már azt is tudni, mennyiért. A műtárgyak vásárlásáról ugyanis megjelent a közbeszerzés, melyet a 24.hu szúrt ki, és abban az áll, hogy az Arany Dinamikája és a Csodaszarvas elnevezésű szobrok

nettó 326,5 millió forintba kerülnek.

Az előbbi ára nettó 127 millió, az utóbbié pedig nettó 199,5 millió forint.

A szobrok az egykori Postapalotát díszítik majd a budai Krisztina körúton. A kivitelezéssel a Dante Birodalom Kft.-t bízták meg, mely annak a Szőke Gábor Miklósnak a cége, akinek egyik legismertebb alkotása a Groupama Aréna előtti Fradi-sas. Az MNB külön kérte a Közbeszerzési Hatóságot, hogy engedélyezze a szobrok hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében történő beszerzését, hiszen nem alkotókat akartak versenyeztetni, hanem kifejezetten Szőkétől szerettek volna szobrot rendelni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Arany Dinamikája esetében az alkotó "egy suhanó masinát képzelt el, amely plasztikája levegőben száguldozó elemekből épül fel, egyszerre szelve át teret és időt. A gazdaság dinamikáját Szőke elcsúsztatott aranyrudakkal formázná meg, amelyek szinte a levegőben, egymást alig érintve lebegnének, a suhanás érzetét imitálva" - áll a leírásban. A Csodaszarvas 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú szobor lenne, egy 6,5 méter magas sziklát ábrázoló talapzaton, azaz az egész kompozíció 11 méterrel emelkedhet a Postapalota látogatói fölé.

Az MNB nemrég már végrehajtott egy másik drága szoborrendelési műveletet: júniusban összesen 667 millió forintért kértek két kompozíciót a Magyar Telekom székházába. Az egyik egy harcoló medve-bika szobor lesz, mely a tőzsdei elemzésekben használt gyertyadiagramokból épül fel, ez 197 millió forintba kerül. A másik alkotás 30 méteres ezüstszínű felhőből kiugró kilenc óriási aranyszínű oroszlánt ábrázol majd, ez pedig 470 millió forintból jön ki. Ezeket a szobrokat is versenyeztetés nélkül rendelték meg, szintén Szőke cégétől, mely így

két hónap leforgása alatt összesen 993,5 millió forintnyi megrendelést kapott a jegybanktól.

(24.hu, G7)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.