<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az Arany Dinamikája és a Csodaszarvas szobrok az egykori Postapalotát díszítik majd.

Júniusban derült ki, hogy két új szobrot is rendelt a Magyar Nemzeti Bank, most pedig már azt is tudni, mennyiért. A műtárgyak vásárlásáról ugyanis megjelent a közbeszerzés, melyet a 24.hu szúrt ki, és abban az áll, hogy az Arany Dinamikája és a Csodaszarvas elnevezésű szobrok

nettó 326,5 millió forintba kerülnek.

Az előbbi ára nettó 127 millió, az utóbbié pedig nettó 199,5 millió forint.

A szobrok az egykori Postapalotát díszítik majd a budai Krisztina körúton. A kivitelezéssel a Dante Birodalom Kft.-t bízták meg, mely annak a Szőke Gábor Miklósnak a cége, akinek egyik legismertebb alkotása a Groupama Aréna előtti Fradi-sas. Az MNB külön kérte a Közbeszerzési Hatóságot, hogy engedélyezze a szobrok hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében történő beszerzését, hiszen nem alkotókat akartak versenyeztetni, hanem kifejezetten Szőkétől szerettek volna szobrot rendelni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Arany Dinamikája esetében az alkotó "egy suhanó masinát képzelt el, amely plasztikája levegőben száguldozó elemekből épül fel, egyszerre szelve át teret és időt. A gazdaság dinamikáját Szőke elcsúsztatott aranyrudakkal formázná meg, amelyek szinte a levegőben, egymást alig érintve lebegnének, a suhanás érzetét imitálva" - áll a leírásban. A Csodaszarvas 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú szobor lenne, egy 6,5 méter magas sziklát ábrázoló talapzaton, azaz az egész kompozíció 11 méterrel emelkedhet a Postapalota látogatói fölé.

Az MNB nemrég már végrehajtott egy másik drága szoborrendelési műveletet: júniusban összesen 667 millió forintért kértek két kompozíciót a Magyar Telekom székházába. Az egyik egy harcoló medve-bika szobor lesz, mely a tőzsdei elemzésekben használt gyertyadiagramokból épül fel, ez 197 millió forintba kerül. A másik alkotás 30 méteres ezüstszínű felhőből kiugró kilenc óriási aranyszínű oroszlánt ábrázol majd, ez pedig 470 millió forintból jön ki. Ezeket a szobrokat is versenyeztetés nélkül rendelték meg, szintén Szőke cégétől, mely így

két hónap leforgása alatt összesen 993,5 millió forintnyi megrendelést kapott a jegybanktól.

(24.hu, G7)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.