Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Sokba kerülhet a román államnak, ha minden, a területén található történelmi épületet visszaszolgáltat eredeti tulajdonosának vagy azok örököseinek. Egy román parlamenti képviselő szerint a számla ugyanis elérheti a 35 milliárd eurót.

A visszaadott Drakula-kastély

Ha a román állam következetes marad álláspontjához és folytatja a területén található történelmi várak, kastélyok és paloták reprivatizációját, visszaszolgáltatva ezeket eredeti tulajdonosaik leszármazottainak, a gesztus 35 milliárd eurójába fog kerülni - állítja egy román honatya.

Nicolae Popa, Fehér (Alba) megye konzervatív párti képviselője szerint 4500 műemléépület, illetve épületegyüttes vár arra, hogy az 1945 előtti tulajdonosaik vagy ezek örökösei birtokukba vegyék. Amennyiben az állam lemond tulajdonjogáról, gondoskodnia kell olyan létesítményekről, amelyek otthont adnak a műemlékekben jelenleg működő intézményeknek: múzeumok, közhivatalok, állami szervek szék- és telephelyei, kórházak.

A tavaly májusban a Habsburg-leszármazottaknak visszaadott törcsvári (Bran) Drakula-kastély csak egy a számos, hasonló jellegű építmény közül. Az Arad megyei soborsini palotát I. Mihály, az utolsó román király már visszakapta, s jelenleg szállodát működtetnek benne. Az egykori uralkodó bejelentette igényét a Peles, Foisor és Pelisor kastélyokra is, melyeket együttesen 57 millió euróra értékeltek a szakértők.

Tisztázatlan többek között egyes, az erdélyi magyar történelem szerves részét képező műemlékek sorsa. Ilyen a kolozsvári Bánffy kastély, amely jelenleg a Román Nemzeti Művészeti Múzeum kezelésében van, a bethlenvári Bethlen kastély, a szászrégeni Huszár palota, vagy a Maros megyei Teleky kastély, ahol gyermek-tüdőgondozó működik.

Érdekesség, hogy arra is volt precedens, hogy (egyenes ági) leszármazottak híján is lemondott az állam egy műemléki épületről. A nagyszebeni szász bárói család, a Bruckenthalok kastélyát és a hozzá tartozó, mintegy 220 ezer különféle műtárgyat másfél éve a romániai német evangélikus egyház kapta meg, akik úgy döntöttek, hogy az addig ott működő múzeum továbbra is fogadhatja a látogatókat.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.