2009. augusztus 17. 16:31

A DTZ Kelet- és Közép-Európa jelentősebb fővárosait vizsgáló Skyline Tracker névre keresztelt piacelemzése szerint a magyar fővárosban 1,8 millió négyzetméter irodát adhatnak át 2009 júliusa és 2012 között. Ugyanakkor 1,3 millió négyzetméter még csak tervezési fázisban van.

A DTZ-nek 1,8 millió négyzetméter tervezett irodaterületről van tudomása, amelyek kisebb-nagyobb valószínűséggel 2009 júliusa és 2012 közt kerülnek átadásra. Közülük 37 ingatlan területén – összesen bruttó 485 000 m2-en – folyik építkezés, míg a többi 1,3 millió négyzetméteren tervezett 74 projekt még tervezési fázisban van. A korai tervezési szakaszban lévő projektek 70%-a Budapest irodapiacának nem-központi részén vagy a periférián találhatók. Dél-Buda és a Külső Körút például az ebben a fázisban lévő ingatlanok 30%-áért "felel".

A fejlesztés alatt álló 485 000 m2 budapesti irodaterület 17%-a a Központi Üzleti Negyed, Belső-Pest és Bel-Buda alpiacokon helyezkedik el, másik 17% pedig a Váci úti irodafolyosón. A többi projekt a piac nem-központi részén található. Dél-Pesten, Dél-Budán és a Külső-Körúton fejlesztik a projektek 41%-át.

A DTZ helyszíni megfigyelései szerint a fejlesztési fázisban lévő ingatlanok 39%-án szerkezetépítési munkálatok folynak. További 23%-uk esetében a héjazat kialakításán dolgoznak, a maradék 38%-ban pedig már folyamatban van a belső kialakítás. A DTZ szerint a fejlesztés alatt álló irodaprojektek átlagosan 55%-os készültségi szinten vannak. A főbb budapesti alpiacok közül a központi területeken a legelőrehaladottabbak az építkezési munkálatok.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.