2018. november 29. 10:34
MTI

A dél-koreai cég Székesfehérváron bővít, Pécsen és Rétságon új telephelyet létesít.

A dél-koreai Hanon Systems Hungary Kft. összesen 36,7 milliárd forint új beruházást hoz Székesfehérvárra, Pécsre és Rétságra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Szijjártó Péter, Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Min Szung, a Hanon Systems elnökhelyettese (b-j) 2018. november 29-én. (MTI/Mohai Balázs) Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Szijjártó Péter, Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Min Szung, a Hanon Systems elnökhelyettese (b-j) 2018. november 29-én. (MTI/Mohai Balázs)

Közölte, hogy a székesfehérvári kapacitásbővítés, illetve a pécsi és rétsági új telephely-létesítés 7,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap, és összesen 516 munkahelyet teremt. A korábbiakhoz hasonlóan ezt a beruházást is erős nemzetközi versenyben nyerte el Magyarország - tette hozzá.

Az új munkahelyek túlnyomó része Pécsett jön létre zöldmezős beruházással, a város és a környék lakói számára csaknem 450 álláslehetőséget teremt a beruházó - jelentette be a miniszter.

A Dél-Dunántúl munkaerő-tartalékai - mint mondta - jelentősek, ezért Baranya megyében hamarosan újabb befektetők jelenhetnek meg. A Hanon Systems pécsi és székesfehérvári üzemeiben készülő klímakompresszorok a Volkswagen, az Audi, a Peugeot, a Ford, a BMW és más nagy gyártók autóiba kerülnek, a rétsági üzemben pedig alumíniumöntvényeket állítanak majd elő - tette hozzá.

Min Sung, a Hanon Systems elnökhelyettese elmondta, hogy autóipari beszállítóként hűtéshez és fűtéshez kapcsolódó termékeket, valamint az elektromos autók gyártásához szükséges berendezéseket állítanak elő. A cégvezető a termelési helyszínek kiválasztását a kedvező magyarországi tapasztalatokkal, a kiváló munkaerővel és a fejlett infrastruktúrával indokolta. 

A dél-koreai Hanon Systems a világ 40 országában működtet gyárat vagy mérnöki központot, 16 ezer munkavállalót foglalkoztat, éves árbevétele eléri az 5 milliárd dollárt, klímakompresszorok gyártásában a világpiac második legjelentősebb szereplője.