<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Magyarország és Nagy-Britannia közötti kereskedelmi forgalom értéke a múlt évben megközelítette a hárommilliárd fontot - közölte Greg Dorey brit nagykövet szerdán Nyírbátorban, ahol az angol tulajdonú Unilever-gyárba látogatott.

Az Egyesült Királyság Magyarországon a negyedik legnagyobb befektetőnek számít. Az Unilever éppen most fejleszti tovább a nyírbátori gyárát, a közelmúltban pedig a BT hozott létre 600 új munkahelyet Budapesten és Debrecenben - mondta a diplomata.

Tracy Rogers, az Unilever közép-kelet-európai ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nagyüzemben kétmilliárd forint értékű hatékonyságjavító beruházást kezdtek el, hogy a gyár a térség megrendelőin túl az egész kontinenst el tudja látni a jövőben vegyipari és kozmetikai termékeivel.

A nagykövet elmondta: a mintegy hárommilliárd font értékű forgalom nagy része magyar export volt, s a jövőben szeretnék javítani a kereskedelmi mérleg egyensúlyát. A további brit befektetői érdeklődéssel kapcsolatban azt hangsúlyozta: a Magyarország iránt érdeklődő beruházók érzékenyen figyelik, hogyan alakulnak a körülmények, a magyar kormány folytatja-e a gazdaság javítását célzó intézkedéseit, megtesz-e mindent a termelési környezet átláthatósága érdekében.

Greg Dorey megjegyezte, hogy nyírbátori látogatása során tárgyalt Balla Jánosné polgármesterrel, aki felhívta a figyelmét a helyi, korszerű ipari parkban lévő befektetési lehetőségekre, az információt a nagykövetség természetesen továbbít az érdeklődő brit cégekhez.

A sajtótájékoztatón Francesco Azzara, a nyírbátori Unilever gyár igazgatója arról szólt, hogy 2003-ban kétmilliárd forintot fektettek be a nyírségi üzem kelet-közép-európai régiós kereskedelmi feladatainak ellátása érdekében, s most hasonló összeget költenek a termelés hatékonyságának további javításra.

A korszerűsítéssel nem nő a 190 állandó dolgozó és az 50 alkalmi munkavállaló száma, viszont a 2007-es 150 millió euró értékű, 150 millió flakon termék számát 220 millióra növelik Nyírbátorban. A brit Unilever Magyarországon Nyírbátor mellett Veszprémben jégkrém-, míg Röszkén élelmiszergyárat működtet. A 2006-os árbevétele - a tavalyi végleges adatok még nem állnak rendelkezésre - több mint 80 milliárd forint volt, s 1100 dolgozót foglalkoztatott a három üzemben.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.