2009. július 9. 10:21

Gyógyhatást tulajdonított az általa forgalmazott "biogélnek" a Yess Europe Kft., amivel megtévesztette a fogyasztókat – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt a társaságnak 3 millió forintos bírságot kell fizetnie.

A Natura-Pro Kft. kizárólag a Dr. Hummel Mikrorostos Biogél termék gyártását irányítja, amelynek kifejlesztője e vállalkozás ügyvezetője, Dr. Hummel Zoltán. A szóban forgó termék a gyártó meghatározása szerint mikrobiológiai eredetű, cellulóz étkezési rost tartalmú élelmiszer készítmény. A Yess Europe Kft. fő tevékenysége csomagküldő, internetes kereskedelem. A két vállalkozás 2006 elején megállapodást kötött a biogél forgalmazásáról. Ekkortól kezdve a Yess Europe Kft. lett a termék kizárólagos forgalmazója, a termék csak az általa működtetett törzsvásárlói rendszer keretein belül kapható, bolti forgalmazására nem került sor, áll a GVH határozatában.

A Yess Europe Kft. a termék mellé adott szórólapon, valamint a törzsvásárlóinak küldött termékkatalógusban gyógyhatást tulajdonított a terméknek (bélflóra regeneráló, méregtelenítő, antioxidáns stb.) A GVH megállapította, a Dr. Hummel Mikrorostos Biogél fogyasztókra gyakorolt hatása vonatkozásában gyakorlatilag semmilyen bizonyíték sem áll rendelkezésére.

A vizsgálat során egyetlen egy kutatási anyag került benyújtásra, amely kizárólag arra vonatkozott, hogy a vizsgált Kombucha gél mintában mennyi volt a mikroba, a penészgomba, az élesztőgomba és az ecetsav baktérium száma. A GVH nem tartotta elfogadhatónak a Natura-Pro Kft. azon előadását sem, amely szerint az Állami Egészségügyi Kutatóintézetben 2009 áprilisában vagy májusában klinikai vizsgálatok kezdődnek meg a termékkel kapcsolatban, mivel a termékről szóló információk valóságtartalmát igazoló bizonyítékoknak már a közzétételkor rendelkezésre kellett volna állni.

Mivel a biogél tulajdonságai vonatkozásában lényegében semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre, a termék emberi egészségre gyakorolt állítólagosan kedvező hatása, gyógyhatása sem nyert bizonyítást. Amint azt a Natura-Pro Kft. is előadta, a Dr. Hummel Mikrorostos Biogél termék élelmiszer, amelyről nem állítható semmilyen gyógyhatás.

A tájékoztatások összhatásukban olyan benyomást keltették, hogy a termék alkalmas betegség megelőzésére, kezelésére, gyógyhatás kiváltására. A termék kizárólag élelmiszerként hozható forgalomba. Semmilyen olyan hatósági eljárásra nem került sor, amely lehetővé tenné, hogy a termékkel kapcsolatban az élelmiszerek esetében irányadó korlátokon túllépő, egészségre vonatkozó állítást tartalmazó tájékoztatást adjanak.

A GVH a fogyasztók megtévesztése miatt a vállalkozást 3 millió forintra bírságolta. A bírság összegének meghatározásakor súlyosbító körülménynek bizonyult, hogy a vállalkozás a megtévesztő magatartást több éven át folytatta, e tevékenységével az átlagosnál érzékenyebb fogyasztói kört tévesztett meg. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a Yess Europe Kft. az eljárás során részben módosított magatartásán.

A bírságon kívül a versenyhatóság előírta a Yess Europe számára, hogy 30 napon belül az általa üzemeltetett internetes honlapok nyitó oldalán jól láthatóan, észrevételek hozzáfűzése nélkül három hónapon át teljes terjedelemben tegye közzé a GVH határozatát.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.