2018. május 2. 09:32
mfor.hu

Nem volt közműtérkép az építési területhez, találtak is oda nem szükséges, feltárandó vezetékeket.

Komoly problémákba ütköztek a 2 milliárdos paksi stadion építése közben, ami miatt nem keveset csúszik az egész beruházás. A legutóbbi információk szerint az építkezés legutolsó ütemének határideje, ami egyben a műszaki átadás-átvételi eljárás és a nem jogerős használatbavételi engedély megszerzésének végső időpontja is 2018. október 15. Ez a mostani szerződésmódosítás miatt 2019. február 15-re tolódik ki.

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint a vállalkozó, vagyis a Pharos '95 Kft. a "B" lelátó földmunkái során jelentős számú, eddig ismeretlen nyomvonalon és mélységben található vezetéket talált. A területről pontos közmű térkép nem állt és nem is áll rendelkezésre.

Ilyen lesz, ha elkészül a paksi stadion Ilyen lesz, ha elkészül a paksi stadion

"A vezeték feltárása nehézségekbe ütközött. A kutatóárkokat csak óvatos kézi munkával, körültekintően lehetett kialakítani, ami az időjárási körülmények között időigényes feladat volt. A feltárás során megállapítást nyert, hogy a részben feltárt vezetékek nem teszik lehetővé az eredeti terveken szereplő szennyvízelvezetés nyomvonalának kiépítését".

Emiatt át kell tervezni a szennyvízelvezetés nyomvonalát. Ezek a váratlan feladatok időveszteséget okoznak a kivitelezőnek, ami az egyes ütemek határidejének módosítását eredményezi.

A 2 milliárdos stadion így csak 4 hónappal később, jövő februárra készülhet el, igaz, mindez a hazai meccsek rendezésében nem okoz nagy galibát, hiszen a feladatokat szakaszokra bontották, így gyakorlatilag az építkezés ideje alatt is le tudja játszani NBI-es mérkőzéseit a Paks.

A munkára anno egyedül a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. jelentkezett, a céggel alvállalkozóként dolgozik még a stadionon a ZÁÉV Zrt. és a munka- és tűzvédelemmel foglalkozó DM-Expertus Kft. is.  A projektet az állami költségvetésből és TAO-támogatásból finanszírozzák.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!