<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Közbeszerzési Értesítő szerint ma egy múzeumi háttérintézmény, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ drágulásával nőttek több, mint 4 milliárddal a Liget Projekt költségei.

A K-Monitor által felfedezett szerződésmódosítás szerint az öt épületből álló,  37 ezer nm-es raktárat a Fidesz által sokat szidott, de ma is prosperáló Strabag építi. 

A projekt magasépítésének generál kivitelezési munkáit a projekt mélyépítésének generál kivitelezési munkáival párhuzamosan kell megkezdeni az organizáció megosztásával, kölcsönös együttműködéssel. A mélyépítés befejezését követően a magasépítés keretében kell biztosítani az építtető, a gyengeáramú munkák és a raktártechnikai munkák organizációs követelményeit - áll az értesítőben.

A közbeszerzésekkel foglalkozó szervezet rákérdez az állami beruházónál, mi okozza a 12 milliárdról 16,1 milliárdra (egészen pontosan a végleges összérték 16 137 428 783 forint) történő drágulást, mert az az értesítőből nem derül ki.


Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ
Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ

Az öt épület és a park a következő paraméterekkel rendelkezik:

’A’ épület - központi épület (új építésű épület), amely nagyjából 29 460 m².

— fő funkció: műtárgyraktározás és restaurálás,

— A hűtött műtárgy raktárakban az előírt általános légállapot téli, nyári esetben egyaránt, az általános műtárgyzsilipekben és a földszinti, ill az emeleti műtárgyakkal kapcsolatos komfort helyiségekben az előírt légállapot téli, nyári esetben egyaránt,

— A helyiségekbe befújt és elszívott friss levegő mennyiségét az MSZ EN 1752 szabvány szerint ill a technológia által megkövetelt légcsereszám alapján határoztuk meg,

— Épület raktározási helyiségeiben műtárgyak védelmére beépített automatikus oltásvezérlő- és gázzaloltó rendszer kiépítése valósul meg. Az automatikus oltórendszer teljes elárasztás elvén működő szárazoltó rendszer (Wagner nitrogén (IG-100) oltógázzal működő 300 bar névleges nyomású),

— terepszint alatt: 4 szintes mélységben jellemzően műtárgyraktározási használat,

— terepszint felett: Földszint + 2 emelet + tetőfelépítmény szinten jellemzően restaurálási használat,

— homlokzat látszóbeton felülettel: ~3300 m²,

— A Liget Budapest projektbenmegvalósítandó létesítmények egységesen zöld minősítést kapnak, de a létesítmények külön is kell, rendelkezzenek minősítéssel. Az épületek nemzetközi zöldminősítésének elérése a cél BREEAM minimum „very good” szinten.


’B’ épület - mélygarázs (új építésű épület), amely nagyjából 3 060 m².


’C’ épület - látogatóközpont (történelmi felújított, átalakított épület), amely nagyjából 1010 m². Az épület egy emelettel és tetőtérrel fog rendelkezni.


’D’ épület - kutatóközpont (történelmi felújított, átalakított épület). A nagyjából 3 020 m² alapterületű épület szintén egy emelettel és tetőtérrel fog rendelkezni.


’E’ épület - a 60 négyzetméteres kerti tároló és trafóház (felújított, átalakított épület).


Park, zöld terület 7910 m², amely rekreációs funkciót biztosító ősfás, sűrű növényzet mellett sűrű infrastruktúrának és talajszonda-rendszernek ad helyet.

Park és burkolt területek egy része alatt 200 db 150 m mélyre fúrt Geotermikus (talajszondás) hőszivattyús rendszer létesül. A mélyépítési generál kivitelezési munkák folyamatban vannak.