2013. május 3. 05:31

Ki kellene váltani a távhő esetében a földgázt, mert a 640 ezer lakást figyelembe véve a kompenzáció évente 42 milliárd forintba kerül, az NFM államtitkára szerint.

A gázzal való távfűtés jelenleg versenyhátrányban van az egyedi gázfűtéssel szemben, ezért kompenzálja az állam a hátrányt. Mintegy 640 ezer lakásról van szó, a kompenzáció évi 42 milliárd forintba kerül - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnökségi ülésén. Kovács Pál elmondta, hosszú távon a távfűtésnél ki kell váltani a földgázt. Ez történhet biomasszával, geotermikus energiával, illetve napenergiával.

Fekete Csaba, a szervezet elnöke azt emelte ki, hogy a távfűtő rendszerek bármilyen energiahordozóval előállított hőt be tudnak fogadni, és továbbítani a fogyasztóknak. Az elnökségi ülésen bemutatták Garbai László műegyetemi professzor Távhőellátás-Távhőszállítás című könyvét, amelyet az államtitkár és a szakmai szövetség elnöke mellett méltatott Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora is.

MTI