3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 4iG csoport stratégiájának megfelelően leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. megállapodást kötött a DIGI mobil infrastruktúráját tulajdonló MIS Omega Mobilhálózat Kft. értékesítésére. A többek között kétezerötszáz tornyot, aktív és passzív rádióhálózati eszközöket, valamint az 1800Mhz frekvenciatartomány használatához kapcsolódó jogot, illetve rádióengedélyt tulajdonló társaságot a magyar állam tulajdonában lévő Pro-M Zrt. vásárolja meg. A tranzakció értéke 68 milliárd forint. A mobiltelekommunikációs infrastruktúrát rendvédelmi szervek, a Magyar Honvédség és a katasztrófavédelem fogják használni.

A 4iG csoport távközlési portfólióját tulajdonló Antenna Hungária Zrt. adás-vételi megállapodást kötött a Pro-M Zrt.-vel a DIGI Magyarország mobilinfrastruktúrájának értékesítéséről – tette közzé a Budapest Értéktőzsde oldalán a 4iG Nyrt. A DIGI Távközlési Kft.-ből idén májusban vált ki a MIS Omega Mobilhálózat Kft.. A cég a a toronyhálózat mellett a saját és bérelt telephelyek, illetve ezek teljes infrastruktúrájának, valamint a 4G szolgáltatást biztosító aktív és passzív rádióhálózati eszközök, illetve átjátszó állomásokból álló mobilhálózati infrastruktúra, továbbá az 1800Mhz frekvenciatartomány használatához kapcsolódó jog, illetve rádióengedély tulajdonosa.

A DIGI mobilhálózati eszközeinek értékesítésére a 4iG több potenciális vevővel is tárgyalást folytatott, amelyek közül a Pro-M Zrt. ajánlatát fogadta el. Az összesen 68 milliárd forint értékű tranzakció ellenértéke a vételár mellett tartalmazza a Pro-M Zrt. által igényelt egy éves üzemeltetési, továbbá a toronyinfrastruktúrához tartozó új core-hálózat kiépítésének költségeit is. A vevő a

Kiárusítást tart a 4iG Fotó: 4iG
Kiárusítást tart a 4iG Fotó: 4iG
tranzakció részeként a vételárat 2024. július 31.-ig három részletben fizeti meg.

 

A 4iG távközlési üzletágát érintő integrációs stratégia egyik sarokpontja a vállalatcsoport társaságaiban meglévő infrastruktúra racionalizálása, illetve monetizálása. Ennek érdekében a 4iG csoport jelenleg is vizsgálja magyarországi vezetékes, valamint a nyugat-balkáni passzív mobil infrastruktúrával kapcsolatos összevonási és kiszervezési lehetőségeket a telekommunikációs üzleti folyamatainak átalakítása, a jövedelmezőség javítása, illetve tőkebevonási lehetőségek céljából.

A magyar állam tulajdonában lévő és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt. leányvállalataként működő Pro-M, a hazai készenléti szervek távközlési szolgáltatója. A vállalat a szélessávú mobiladatátviteli infrastruktúra megvásárlásával hatékonyan hajthatja végre a stratégiáját, és a tranzakcióval a Pro-M hosszú évekkel lerövidíti a szélessávú mobil- és hangadatszolgáltatást biztosító PPDR rendszer fejlesztési időszakát. Az új készenléti hálózat alkalmas a rendvédelmi szervek, a Magyar Honvédség és a katasztrófavédelem saját készenléti rádiófrekvenciás hálózatának megvalósítására. Az infrastruktúra és a hálózat segítségével a Pro-M Zrt. a gáz-, áram- és vízszolgáltató vállalatoknak nyújtott zártláncú, szegmentált kommunikációs hálózat szolgáltatásai is kibővülnek. Az akvizícióval javul a már meglévő infrastruktúra lefedettsége és rendelkezésre állása, amely mellett a kommunikáció is biztonságosabbá válik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!