2p

Az Electrolux után a világ legnagyobb háztartási gép gyártója, az amerikai Whirlpool is a fogyasztói kereslet lanyhulásáról számolt be pénteken, ami miatt csökkenti termelését és dolgozóinak számát.

A Whirlpool közlése szerint ötezer munkahelyet szüntet meg, globális munkaerő-állományának nagyjából tizedét. A leépítés elsősorban az Észak-Amerikában és Európában lévő egységek dolgozóit érinti, mert ebben a két régióban alakul a leggyengébben az értékesítés, az amerikai piacon a várt növekedés helyett csökkenés, Európában stagnálás lesz az idén. A leépítésen kívül a Whirlpool a költségcsökkentés jegyében mintegy hatmillió darabbal kevesebb háztartási gépet fog gyártani.

A társaság lefelé módosította az idei év egészében várható profitra vonatkozó előrejelzését: részvényarányosan 4,75-5,25 dollár várható a korábban jelzett 7,25-8,25 dollár helyett. A harmadik negyedévben 2,35 dollárra emelkedett a profit az egy ével korábbi 2,22 dollárról. A bevétel 4,63 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 4,5 milliárdról.

Előzőleg a második helyen álló Electrolux is költségcsökkentő tervekről számolt be, miután jelentősen csökkent a profitja a harmadik negyedévben, és az eddig vártnál gyengébb lesz az idei kereslet Észak-Amerikában és Európában.

Az Electrolux most azzal számol, hogy a termékei iránti észak-amerikai kereslet idén éves szinten 4-5 százalékkal csökken a korábban várt 3 százaléknál nem nagyobb növekedés helyett. Az idei európai kereslet várható alakulását 1 százalék emelkedésről 1 százalék csökkenésre változtatta a svéd cég. A társaság adózott eredménye 826 millió svéd korona (130,2 millió dollár) volt a szeptemberben zárult negyedévben az egy évvel korábbi 1,38 milliárd korona után. A bevétel 25,65 milliárd koronára mérséklődött a tavalyi harmadik negyedévi 26,33 milliárdról.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!