<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Electrolux után a világ legnagyobb háztartási gép gyártója, az amerikai Whirlpool is a fogyasztói kereslet lanyhulásáról számolt be pénteken, ami miatt csökkenti termelését és dolgozóinak számát.

A Whirlpool közlése szerint ötezer munkahelyet szüntet meg, globális munkaerő-állományának nagyjából tizedét. A leépítés elsősorban az Észak-Amerikában és Európában lévő egységek dolgozóit érinti, mert ebben a két régióban alakul a leggyengébben az értékesítés, az amerikai piacon a várt növekedés helyett csökkenés, Európában stagnálás lesz az idén. A leépítésen kívül a Whirlpool a költségcsökkentés jegyében mintegy hatmillió darabbal kevesebb háztartási gépet fog gyártani.

A társaság lefelé módosította az idei év egészében várható profitra vonatkozó előrejelzését: részvényarányosan 4,75-5,25 dollár várható a korábban jelzett 7,25-8,25 dollár helyett. A harmadik negyedévben 2,35 dollárra emelkedett a profit az egy ével korábbi 2,22 dollárról. A bevétel 4,63 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 4,5 milliárdról.

Előzőleg a második helyen álló Electrolux is költségcsökkentő tervekről számolt be, miután jelentősen csökkent a profitja a harmadik negyedévben, és az eddig vártnál gyengébb lesz az idei kereslet Észak-Amerikában és Európában.

Az Electrolux most azzal számol, hogy a termékei iránti észak-amerikai kereslet idén éves szinten 4-5 százalékkal csökken a korábban várt 3 százaléknál nem nagyobb növekedés helyett. Az idei európai kereslet várható alakulását 1 százalék emelkedésről 1 százalék csökkenésre változtatta a svéd cég. A társaság adózott eredménye 826 millió svéd korona (130,2 millió dollár) volt a szeptemberben zárult negyedévben az egy évvel korábbi 1,38 milliárd korona után. A bevétel 25,65 milliárd koronára mérséklődött a tavalyi harmadik negyedévi 26,33 milliárdról.
 
MTI 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.