2015. január 20. 18:55

Az Opel több mint 50 százalékkal növelte eladásait 2014-ben Magyarországon, és az idén is a piaci átlagot meghaladó bővülésre számít. A szentgotthárdi gyárnál is várhatóan megugrik a termelés a Flex motorok iránti kereslet bővülése miatt, így 500-zal nőhet a dolgozói létszám az idén - mondták el az Opel Magyarország vezetői Budapesten újságíróknak.

Az Opel márkakereskedői tavaly összesen 10 195 gépkocsit értékesítettek Magyarországon, szemben a 2013. évi 6730-cal. Ez 51,5 százalékos növekedés, miközben a teljes piac 23,4 százalékkal bővült. A személyautó-eladásokban az Opel immár a negyedik évben az első helyen állt 9051 eladott autóval, ezen a területen piaci részesedése 13,41 százalékos volt.

Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: az idei várakozások 15 százalék körüli piacbővülésről szólnak, és az Opel ezúttal is az átlagnál erősebb növekedésre számít. Emellett szeretnék megőrizni az elsőséget a személyautó piacon.

A növekedést a bővülő és megújuló modellpaletta alapozhatja meg. Koncz Gábor emlékeztetett arra, hogy a márka termékoffenzívája keretében 2018-ig 27 új modell és 17 új motor kerül – részben már került is – piacra.

Az új motoroknál kitüntetett szerep jut a szentgotthárdi Opel motorgyárnak. Solt Tamás, a gyár ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a Flex, illetve a Family1-es motorgyár 2015-ben együttesen közel 580 ezer darab motort állít majd elő, ez a 2014-es darabszámokhoz képest több mint 50 százalékos volumennövekedés lesz. A Flex motorok iránti kereslet várhatóan bővül az idén, az eredetileg tervezetthez képest már most 10 százalékkal nőttek az igények - jelezte.

Szentgotthárdon tavaly a Flex gyárban készült több mint 100 ezer motor mellett a régi motorgyár 275 ezer motort állított elő, amelyek mintegy 70 százalékát a tengerentúlra szállították. Ezen felül 200 ezer megmunkált motor-komponens is készült kínai megrendelésre.

A gyárigazgató emlékeztetett arra, hogy a termelését 2013 elején kezdő Flex gyárban a múlt nyáron indult el a kisméretű benzinmotor háromhengeres változatának sorozatgyártása, és további újdonságok jönnek. Dízel és benzinmotorok újabb változatai – közel 20 új alkalmazás – gyártását kezdik el a közeljövőben. A gyár 2016-17-re éri el maximális kapacitáskihasználtságát.

A növekvő igények eredményeként nőhet a foglalkoztatottság: a teljes létszám, amely tavaly decemberben elérte Szentgotthárdon az 1400-at, az idén 500-zal bővül a tervek szerint.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.