3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megállapodtak a MÁV-Volán-csoportnál a munkaadó és az érdekképviseletek képviselői a 2023. évi bérfejlesztés mértékéről pénteken, a csoportszintű érdekegyeztető tanács ülésén - közölte a MÁV pénteken.

A megállapodásról Lázár János építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán közölte: a mai napon a kormány és a MÁV-Volán szakszervezetek bérmegállapodást kötöttek, amely szerint minden dolgozó bére havi bruttó 53 ezer forinttal emelkedik.

"A megállapodással garantáljuk 4,5 millió honfitársunk napi ingázását, és megvédjük az inflációtól a Magyarországot mozgásban tartó 57 ezer MÁV-Volán dolgozót" - fogalmazott a miniszter.

A MÁV közleményében kifejtette: a megállapodás értelmében a vasutasok alapbére a 2022. december 31-i állapothoz képest legalább 53 ezer forinttal nő 2023. január 1-jéig visszamenőlegesen. Az egyösszegű SZÉP-kártya juttatás 120 ezer forintra emelkedik, és a munkáltató  nettó 4000 forintra, azaz havi bruttó 6016 forintra növeli az önkéntes egészségpénztári támogatást. 

Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy a MÁV-Volán-csoport mintegy 51 ezer dolgozója több mint 10 százalékos béremelésben részesül.

A megállapodás előnyös alapja lehet az új munkaerő megszerzésének, hiszen a hosszú távon is biztos, kiszámítható munkahely vonzó lehetőség a pályaválasztók és munkakeresők számára, továbbá erősíti a MÁV-Volán-csoport munkaerőpiaci pozícióját, és igazolja, hogy az állami vállalatok képesek hosszú távon is vonzó munkáltatói feltételeket biztosítani dolgozóinak - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A MÁV-Volán-csoport átlagkeresetei a bérmegállapodások és bérintézkedések eredményeként 2016-2021 között a nemzetgazdasági átlagkeresetnél nagyobb, 65 százalék feletti mértékben növekedtek.

A vállalatcsoport a járványügyi helyzetben is megtartotta teljes munkavállalói létszámát, ezzel is bizonyította, hogy biztonságos munkahelyet nyújt munkavállalóinak - tájékoztatott a MÁV.

A közleményben kitértek arra, hogy a Volánbusznál a 2023. évi bérfejlesztéséről ugyanezen elvek alapján tárgyalnak a társaság sajátosságait figyelembe véve. A felek megállapodásának alapvető célja a munkavállalók reálbér-értékének megőrzése.

A Vasutasok Szakszervezete pénteken az MTI-nek küldött közleményében a béremelés mellett jó eredménynek nevezte, hogy a szakszervezet elvárására a munkáltató 100 ezerről 120 ezerre emeli az egyösszegű SZÉP-kártya juttatást, és bruttó 6016 forintra növeli az önkéntes egészségpénztár havi tagdíjtámogatását.

Meleg János, a VSZ elnöke a közleményben eredménynek tartotta, hogy az idei bérfejlesztés után a MÁV-Volán csoportban a kezdőbérek jelentős mértékben meghaladják a minimálbér és a garantált bérminimum összegét.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!