<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A 24 dolláros bérlet mellett még egy 15 dolláros éves tagsági díjat is meg kell fizetnie annak, aki igénybe akarja venni a nyáron induló New York-i luxus illemhelyeket.

Egy élelmes, vagy inkább idealista (?) amerikai vállalkozó luxus toalettet fog üzemeltetni nyártól New Yorkban. A nemrég kezdődött marketing kampány alapján "tiszta, biztonságos és hangszigetelt" körülmények között végezhetik el a dolgukat azok, akik mindezért hajlandóak egy 24 dolláros (5 520 forint) háromnapos bérletet és a hozzá kötelezően szükséges 15 dolláros (3 450 forint) éves tagsági díjat megfizetni. Ezért cserébe a fentieken felül még luxuszuhanyzó, illetve privát tárolószekrény is jár.

A tervek szerint a júniusban induló szolgáltatás egyelőre New York Midtown részében lesz elérhető, de a cégalapító Wayne Parks hamarosan Lower Manhattanben (Alsó Manhattan, ahol a város pénzügyi negyede található) is szeretne terjeszkedni.

Az exkluzivitást a magas árak mellett azzal is igyekszik Parks biztosítani, hogy csak meghatározott számú tagságit hajlandó értékesíteni.

A Marketwatch írása szerint Parks létező piacot vett célba, hiszen a tiszta és kényelmes, mindenki számára elérhető toalettekből hiány van az amerikai nagyvárosokban, különösen New Yorkban. Ráadásul a téma az amerikai közbeszéd részét is képezi, mióta egy oregoni társaság, név szerint a Phlush (a flush öblítést jelent angolul) "a toalett lehetősége emberi jog" szlogennel kampányt indított az általa üzemeltetett WC-k népszerűsítésére.

Ugyanakkor a közterületi illemhelyek üzemeltetése több szempontból is problematikus. Egyrészt gazdaságilag, mivel drága az építésük és az üzemeltetésük, másrészt a lecsúszott társadalmi csoportok, például a hajléktalanok számára "mágnesként" hatnak. Néhány város, például Pensacola vezetése éppen ezért megtiltotta, hogy a hajléktalanok a nyilvános mosdókban mosakodjanak, borotválkozzanak.

A problémák miatt a nagyobb városok vezetői alacsony költségű, öntisztító WC-kből álló hálózat kiépítésére indítottak programokat, de például a 2005-ben elfogadott New York-i tervekből a mai napig mindössze 3 illemhely nyitott meg. Vagyis Parks valóban létező piaci "rést" kíván kiszolgálni, a kérdés csak az, hogy ilyen áron lesz-e vevő a szolgáltatásaira.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.