<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre nő Ukrajna orosz gáztartozása. Jelenleg valamivel 3,5 milliárd dollár fölötti a tartozás, de ha Kijev június 7-éig nem rendezi a májusi számlát, akkor már 5,2 milliárd dollár lesz az adósság.

Erről Alekszej Miller, az orosz Gazprom gázipari cég vezetője számolt be, amikor szerdán részt vett a Vlagyimir Putyin orosz államfő vezette kormányülésen, ahol egyebek között a gázkérdésről volt szól. Alekszej Miller elmondta, hogy pénteken Berlinben újabb háromoldalú fordulót tartanak a gázkérdésről a Gazprom, az ukrán fél és az Európai Bizottság energiaügyi biztosa részvételével.

A felhalmozódott ukrán adósság miatt Oroszország korábban kilátásba helyezte, hogy ha Kijev június 2-án, a nap végéig nem fizeti ki előre a júniusi orosz szállítás ellenértékét, akkor Moszkva június 3-án, magyar idő szerint reggel 7 órától korlátozza a gázszállítást.

A büntető intézkedés bevezetése részben a tartozás rendezésétől függ. Ez utóbbi kérdésében úgy tűnik, sikerült némi előrehaladást elérni az előző, hétfői háromoldalú berlini megbeszélésen. Ekkor Günther Oettinger energiaügyi biztos azt mondta, hogy "jó eséllyel" június 1-jéig létrejön a megállapodás arról, hogy Kijev miként rendezi az orosz földgázszállítások kifizetetlen számláit.

A hétfői találkozón körvonalazódott megoldás szerint első lépésként Kijev csütörtökig átutal Moszkvának 2 milliárd dollárt, hogy jelezze jó szándékát, majd június 7-én kifizet további 500 millió dollárt. Az orosz kormány szerdai ülésén Vlagyimir Putyin államfő reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnának nem kell majd előre fizetni a jövőben a szállítandó földgázért. Alekszej Miller, a Gazprom vezetője a kormányülésen arról is beszámolt, hogy Ukrajna májusban 1,7 milliárd dollárért 3,5 milliárd köbméter orosz földgázt vásárol.

hirdetés

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.