2016. május 23. 09:25

A génkezelt vetőmagok elsőszámú előállítóját, az amerikai Monsantót a német Bayer AG. vásárolná fel.

A Bayer AG német vegyipari óriáskonszern hétfőn hivatalosan is közölte, ajánlatot tett, hogy 62 milliárd dollár készpénzért felvásárolja az amerikai Monsanto agrárvegyipari céget.

Az egy részvényre lebontva 122 dolláros ajánlat 37 százalékkal értékeli föl az amerikai vállalatot a május 9-i zárójegyzéséhez képest, amikor a Bayer először kereste meg a Monsantót átvételi elképzelésével. A bejelentést követően a Bayer részvénye 3 százalékkal esett Frankfurtban, mert a piac úgy találja, hogy a Bayer által kínált vételi ár túl nagy prémiumot tartalmaz.

A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jönne létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedne.

Ezek most a leggazdagabb fociklubok

A Monsanto a környezetvédők és a fenntartható fejlődést szorgalmazók első számú ellensége, számos olyan akció van, amely a vállalat „üzelmeiről” próbálja lerántani a leplet. A Monsanto ugyanis vezető szerepet játszik a génmanipuláció- technikában. Az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna. Ez erősítheti a Bayer részvényeseinek fenntartásait, akik amúgy is tartanak tőle, hogy az akvizíció túlzottan nagy pénzügyi terhet róna a konszernre.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.