2018. május 3. 15:46
mfor.hu

A Matolcsy György-vezette pénzintézet alapítványai sokat költöttek Mészáros Lőrinc emberénél is.

Az Átlátszó kikérte a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak friss listáit az 5 millió forint feletti költéseikről. Ezek alapján ismét komoly összegek mentek el berendezési tárgyakra.

Az már korábban is ismert volt, hogy a Pallas Athéné Domus Animae – az alapítvány, amelynek kuratóriumát személyesen Matolcsy György MNB-elnök vezeti – 21,5 millió forintért vásárolt kézi csomózású szőnyegeket az alapítványok Úri utcai ingatlanába, ahol egy doktori iskola üzemel majd. Az viszont újdonság, hogy a szőnyeg-költések itt nem álltak meg, illetve volt egy ennél is nagyobb - igaz, nem szőnyeg - megrendelés is:

  • 2018 februárjában 16,7 millió forintért rendeltek még szőnyegeket, a két vásárlás végösszege így már 38 millió forint
  • 2018 januárjában pedig egy Pallas Athéné szobrot is rendeltek 63,5 millió forintért egy másik ingatlanukba, a Lónyay villába,
  • ahová bútorokat is terveztetnek 34,5 millió forintért. 

Az alapítványok sok pénzt költenek a Provital Zrt.-nél, mely cég tulajdonosa Kadosa Adorján, akit Mészáros Lőrinc embereként tartanak számon.

  • a Provitalt a PADA januárban két szerződéssel bízta meg, összesen 128 millió forintért. Mindkét szerződés keretszerződés, és közbeszerzési tanácsadásról szól.
  • a PAIGEO pedig 2018 februárjában bízta meg a vállalkozást 45 millió forintért, ugyancsak közbeszerzési tanácsadással.

Így már 173 millió forint ment Kadosa cégének az MNB alapítványoktól.