2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az osztrák Prinzhorn csoport Magyarország eddigi legnagyobb környezetvédelmi ipari beruházását építi fel - a hozzátartozó erőművel együtt - összesen 70 milliárd forint költséggel a Dunapack Zrt.-nél Dunaújvárosban. A 2009 júniusára elkészülő üzem alapkövét pénteken helyezték el.

A beruházás az osztrák befektető több mint 25 százalékot meghaladó saját forrásából, valamint hitelből valósul meg. A beruházást a magyar állam is támogatja, ennek összegét a sajtótájékoztatón egyelőre nem hozták nyilvánosságra, azonban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól kapott korábbi információ szerint ez 3,5 milliárd forint lesz. Az új üzem közvetve mintegy háromszáz, közvetlenül hatszáz munkahelyet teremt majd.

A próbaüzem várhatóan 2009 júniusában kezdődik, s a teljes termelési felfutást 2011-re éri el az üzem. A gyár évi négyszázezer tonna hulladékpapírból 105 millió euró értékű csomagolóanyagot állít majd elő, amelynek 75 százaléka exportra kerül, s azáltal mintegy 85 millió euróval javítja Magyarország külkereskedelmi mérlegét - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium államtitkára az ünnepségen.

Tátrai Miklós szerint a befektetés olyan területen történik, amely a fenntartható fejlődés szempontjából kiemelt jelentőségű. Ennek kulcsa ugyanis az, hogy az ipar össze tudja hangolni működését a környezetvédelem szempontjaival. Rámutatott: az Európai Unió tagjaként Magyarországnak is kiemelt figyelmet kell fordítania a korszerű hulladékhasznosításra.

Mivel a beruházás részeként a gyár hulladékát elégető 200 megawattos hőerőmű is épül, a majdani üzembe kerülő hulladékok a feldolgozással és az elégetéssel száz százalékban hasznosulnak. A gyártás során keletkezett szennyvíz pedig a beépítésre kerülő korszerű technika eredményeként minimális terhelést jelent a környezetre.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!